Na Ruđeru predstavljen projekt istraživanja Jadranskog mora

Na Ruđeru predstavljen projekt istraživanja Jadranskog mora

Projektom se namjeravaju ojačati kapaciteti Centra izvrsnosti za bioprospecting mora kroz provođenje interdisciplinarnih istraživanja biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji

Na Institutu Ruđer Bošković u petak je predstavljen projekt »BioProspecting Jadranskog mora« za koji je iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljeno bespovratnih 36.941.965 kuna, čime je on cijelosti financiran. Osim predstavnika sa spomenutog instituta, svečanom predstavljanju nazočili su i državni tajnik za znanost i strukturne fondove Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Zamjenica Olivera Majić izjavila je kako Zagreb podupire znanost s egzistencijalnim pitanjima mladih i znanstvenika gdje će živjeti sa svojim obiteljima. Pritom je podsjetila: »Grad Zagreb podupire sa 980 tisuća kuna u razvijanju Centra izvrsnosti, konkretno zapošljavanje oko dvadeset doktoranata te da oni riješe svoje egzistencijalno pitanje kroz program Podbrežja«.

Izjavila je, kako se nada da će ovom mjerom mladi znanstvenici zajedno sa svojim obitelji ostati u Zagrebu.

O samom projektu »BioProspecting Jadranskog mora«, govorila je njegova nositeljica Rozelindra Čož – Rakovac. Kaže kako se on odnosi na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Nadodala je, kako će tijekom pet godina trajanja, na projektu izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutno zaposlenih u institucijama zajednice prijavitelja, a predviđa se i zapošljavanje 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada.

U ovom projektu sudjeluju uz Institut Ruđer Bošković i partneri među kojima su i Prehrambeno – biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UNIRI Sveučilište u Rijeci, Kemijsko -tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno – tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Čož – Rakovac nadodala je, kako je cilj istraživanja u Znanstvenom centru izvrsnosti BioProCro stvaranje je snažne znanstvene baze za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora kao važnog cilja strategije razvoja te istovremeno očuvanje biološke raznolikosti bioresursa potrebnih za razvoj novih proizvoda u nizu industrija poput farmaceutske, prehrambene ili kozmetičke koje imaju i značajan gospodarski potencijal, kako za domaće, tako i inozemno poslovno okruženje.

Smatra kako će sve to rezultirat će i umrežavanjem hrvatskih znanstvenika u europski istraživački prostor, što je važan dio strategije »Europe 2020« i Inovacijske unije. (M. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni