Na “Ruđeru” među zaposlenim doktorima znanosti prevladavaju žene

Na “Ruđeru” među zaposlenim doktorima znanosti prevladavaju žene

(Foto: Youtube, sninka zaslona)

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, 11. veljače obilježen je i na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković na kojem su od ukupno 427 zaposlenih doktora znanosti, njih 246 žene, što je udio od 60 %.

Povrh toga, na Institutu je trenutno 220 mladih istraživača koji rade na svojem doktoratu. Od toga je 141 doktorandica, što je udio od čak 64 %. Ove činjenice svrstavaju Institut Ruđer Bošković iznad Hrvatskog i EU prosjeka, poručili su iz Instituta.

Obilježavanjem Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti odaje se priznanje svim ženama koje rade i daju svoj doprinos u sferama znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ujedno se podsjeća i na njihovu nedostatnu zastupljenost u znanosti.

Svaki dan u životu znanstvenika je drugačiji i izazovan! Znanost mi pomaže da promijenim svijet na bolje! Znanost me čini sretnom, probaj i ti! – samo su neke od poruka koje su mlade znanstvenice s IRB-a odaslale povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti

IRB je u sklopu obilježavanja UN-ovog Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti objavio i video isječke o svojim doktorandica i poslijedoktorandicama nastale su u sklopu online treningu znanstvene komunikacije koji su se provodili u suradnji Britanskim veleposlanstvom u Zagrebu te British Councilom.

Ivana Brekalo: https://youtu.be/2OaCORD_QVw

Lorena Selak: https://youtu.be/FDKlgIhnNSM

Prema podacima UNESCO-a za razdoblje 2014. do 2016. godine, tek oko 30 % svih studentica odabire STEM-srodna područja u visokom obrazovanju. tike i tehnologije u odnosu na muškarce.

Prema podacima Eurostata na razini Europske unije jest 6.3 milijuna znanstvenica i inženjerki što je udio od 41 % u ukupnom broju zaposlenih u ovim sektorima. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, 46 % aktivnih znanstvenika u Hrvatskoj su žene. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2019. akademski stupanj postiglo je 680 doktora znanosti. Udio žena u tom broju iznosio 55,4 %.

Žene u znanosti na IRB-u

Od 952 ukupno zaposlena na Institutu Ruđer Bošković, ukupan broj zaposlenika na znanstvenim radnim mjestima je 324. Od toga su 179 žene, a 145 muškarci.

Ukupno je zaposleno 452 doktora znanosti od čega 272 doktorica znanosti.

Na radnom mjestu poslijedoktorand ukupno je 68 zaposlenika, od kojih su 44 žene, a 24 muškarci.

Na radnom mjestu asistent zaposleno je ukupno 220 zaposlenika, od kojih je 141 žena, a 79 muškaraca.

Od 11 predstojnika zavoda, 5 je znanstvenica, odnosno 45.45 posto, dok je udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija 48 posto. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni