“Na ručak u kontejner”

“Na ručak u kontejner”

Kako je pojasnila predsjednica SUH-a Jasna Petrović, od Vlade Republike Hrvatske zahtijevali su formiranje minimalne mirovine, a ne kao do sada najniže mirovine

Uvođenje minimalne mirovine, državna naknada za starije osobe koje nemaju prihoda za život, povećanje mirovine za 19 posto svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, očuvanje razine cijena zdravstvenih usluga, samo su neki od zahtjeva Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u čijoj su organizaciji u utorak u šest hrvatskih gradova održani prosvjedi umirovljenika. Središnji je započeo točno u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića pod sloganom »Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti«. Prema navodima Policijske uprave zagrebačke na Trgu se okupilo oko četiri stotine prosvjednika koji su zviždali i nosili transparente na kojima je, među ostalim, pisalo: »Umirovljenici neće mirovati«, »Vlast nas ne primjećuje«, »Na ručak u kontejner«, »Vratite ukradeno«, »Dolje porez na nekretnine« i dr.

Kako je pojasnila predsjednica SUH-a Jasna Petrović, od Vlade Republike Hrvatske zahtijevali su formiranje minimalne mirovine, a ne kao do sada najniže mirovine. Mirovina bi, prema njezinim riječima, trebala iznositi pedeset posto bruto minimalne mjesečne plaće. Smatra da bi taj iznos bio oko 1600 kuna. Nadodaje kako zahtijevaju i da se na mirovinu uvede i državni dodatak za starije osobe zbog toga što se, gledano u EU, Hrvatska po visini mirovine trenutno nalazi u začelju, zajedno sa Španjolskom.

Osim spomenutog zahtjeva umirovljenici i njihov sindikat zahtijevaju povećanje mirovina za 19 posto i to retrogradno, da im se s danom 1. siječnja 1999. do danas podmiri razlika. Predsjednica sindikata smatra da se teret recesije ponovno prelomio na leđima umirovljenika te se odmah prionulo na rezanje plaća i mirovina.

Pavić: Zahtjevi umirovljenika nisu realni

Osim oko mirovina, umirovljenici su se dotakli i zdravstvene skrbi. Smatraju, kako se treba zadržati državno dopunsko osiguranje pri HZZO-u. Traže također da ne dođe do poskupljenja zdravstvenog osiguranja, ali i uvođenje cenzusa za oslobađanje od plaćanja osiguranja prema liniji siromaštva. Glede zadnje spomenutog, nadodaju kako spomenuti cenzus nije mijenjan zadnjih 13 godina.

Od države traže i formiranje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, ali i uključivanje predstavnika umirovljenika u Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača. Osim toga, zatražili su od Vlade uvođenje posebnog pravobranitelja za starije osobe, kao i reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni, te dostupnost prava na informacije o pravima starijih osoba.

Spomenimo i to, kako se osim u Zagrebu, prosvjed održao u Osijeku, Puli, Splitu, Slavonskom brodu i Zadru.

O ovoj temi se oglasio i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Izjavio je da je trenutna masa mirovina između 38 i 39 milijardi kuna. Pritom ističe kako zahtjevi sindikata umirovljenika za povećanjem mirovine od 19 posto retrogradno za sve one koji su se umirovili od 1999. trenutačno nisu realni.

Zaključio je kako je ova Vlada podigla mirovine za 2,75 posto, što je najveći porast u zadnjih deset godina te je pozvao sindikat da dođu u Ministarstvo i ponovno pokrenu dijalog.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni