Na rodnoj kući maestra Ljubomira Galetića postavljena spomen-ploča

Na rodnoj kući maestra Ljubomira Galetića postavljena spomen-ploča

(Zvonimir Kufrin i Nino Škrabe ispred rodne kuće Lj. Galetića)

U Cvetkoviću je povodom 25. godišnjice smrti maestra Ljubomira Galetića (Cvetković, 6. 2. 1938. – Zagreb, 23. 6. 1997.) na njegovoj rodnoj kući postavljena spomen-ploča.

Glazbeni velikan, velečasni Ljubomir Galetić, svećenik, znanstvenik i umjetnik, rođen je u Cvetkoviću 6. veljače 1938, u obitelji Ivana i Alojzije rođene Rataj. Pučku školu pohađao je u rodnom Cvetkoviću, a Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i studij filozofije i teologije završio je u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1964, a mladu misu slavio je 12. srpnja 1964. pred kapelom svetog Mirka u Cvetkoviću.

Bio je svestrani umjetnik i znanstvenik: skladatelj, zborovođa, muzikolog i pedagog, a svojim djelom znatno je obogatio hrvatsku crkvenu glazbenu kulturu. Od 1965. studirao je crkvenu glazbu na Papinskom institutu u Rimu. Od 1971. do 1980. bio je dirigent katedralnog zbora u Zagrebu, a od 1980. profesor na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Sudjelovao je u izdavanju časopisa za crkvenu glazbu “Sveta Cecilija” i objavio brojne muzikološke radove i osvrte.

Velečasni Galetić skladao je mise, motete, antifone, psalme i pučke popijevke. Mnoge njegove skladbe tiskane su u crkvenim i liturgijskim pjesmaricama. Preminuo je 23. lipnja 1997. u Zagrebu.

Idejna začetnica postavljanja spomen-ploče na rodnoj kući Ljubomira Galetića bila je jaskanska orguljašica i profesorica glazbenog odgoja Katarina Rončević. Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom podržao je tu inicijativu pa je član Predsjedništva Nino Škrabe sastavio tekst za ploču, a član Predsjedništva Zvonimir Kufrin napravio nacrt ploče.

U postavljanje spomen-ploče uključili su se mještani Cvetkovića predvođeni Ivanom Bakšićem, Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko i Grad Jastrebarsko. (MH)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni