Na prvomajski grah u Kazalište Štagalj

Na prvomajski grah u Kazalište Štagalj

U živopisnom okružju općine Dubrava, u selu Kostanj već 25 godina postoji Kazalište u Štaglju vlasnice Mirjane Sačer Bobanac, umirovljenice i pjesnikinje i supruga joj Davora. Seoskom je imanju kreativna Mirjana udahnula umjetnički život jer ondje se događaju brojne kazališne predstave, glazbeni i pjesnički nastupi, posjeti i aktivnosti slikara, KUD-ova, plesnih grupa i drugih umjetnika. Mjesto je to širenja ljubavi i prijateljstva istodobno u suživotu s prirodom i svim živim bićima koja upotpunjuju to gospodarstvo.

Počevši od pjeva sjenica, kosova i drugih ptičica do šarolikih boja perunika, magnolija, lavande, potočnica, maćuhica i drugog cvijeća i bilja. Upravo će uz takvu raskoš Mirjanino gospodarstvo obilježiti i 1. svibnja Praznik rada sa programom koji počinje u 14 sati. Nastupit će u tom jedinstvenom umjetničkom prostoru nekadašnjeg štaglja gdje se držalo sijeno, stand up komičar Peđa Bajović i književnik, prevoditelj, publicist i pjesnik Sead Muhamedagić, koji će umjetničko druženje oplemeniti i pjevanjem sevdalinki. Hendikep, odnosno sljepoća nije bila zapreka njegovom golemom nagrađivanom prevoditeljskom radu i uspjehu koji dugovjeko polučuje taj Zagrepčanin.

Ulaz besplatan – »jer ljubav nema cijenu«

„Svake godine na Praznik rada nama dolaze osobe, kako ih mi zovemo s posebnim mogućnostima, a ne posebnim potrebama”, kaže Mirjana, dodajući da kod njih nema ovih i onih jer svi su u svojim mogućnostima zapravo jednaki. Ponajprije jer su ljudi, jer jedanko vole, dišu, ljube, uživaju, druže se… Tog će se dana u Kostanju razmatati klupko mogućnosti svih sudionika, a svim dobronamjernicima vrata su otvorena.

Ulaz se ne plaća, jer ljubav nema cijenu poruka je događanja. Obogatit će ga članovi pčelarske udruge „BINGO pčelarenja”, kao i glumica Kostadinka Velkovska sa nekolicinom studenata koje priprema za upis na Akademiju. Oni će uprizorenim monolozima podariti gledateljstvo svojom umješnošću dok će za glazbeni dio biti zadužen profesionalni glazbenik Vladimir Georgev, ali i Fraklec band. Bit će ondje i mlade Sara i Eva Supek koje će svirati na harmonici odnosno saksofonu, a djevojčica Lucija Šango pokazat će svoje glumačko iskustvo.

Fotografskim će okom svečanost obilježiti i fotograf Čedomil Grof koji se nedavno ovjenčao nagradom „Tošo Dabac” glasovitog umjetnika. Jedinstvena kulturno-umjetnička druženja ne mogu proći bez dobrog zalogaja, pa će i ove godine po tradiciji Kazalište u Štaglju mirisati prvomajskim grahom kojeg će pripremiti Mirjana. U velikom će kotlu biti spravljen grah s kobasicama i suhim mesom, a pripreme su već počele.Pobrinut će se organizator i za kapljicu vina ,a dobro raspoloženje valja „ponijeti” od doma.

S. Kratz