Na Prvenstvu Europe nastupit će  i dva naša vozača

Na Prvenstvu Europe nastupit će i dva naša vozača

Sezona je duga i skupa. U vrijeme kad vozači i klubovi muku muče s državnim prvenstvom, Damir i Tomislav dokazuju da se pametnim pristupom i dobrom organizacijom može i to. Pohvale prije svega uz veliku podršku svih nas. Neka im pomogne tko god može. Svaka je pomoć dobrodošla.

Razgovarao: Zlatko Brozović – Broz

Vikend pred nama donosi nam početak sezone brdskih utrka za Prvenstvo Europe. Počinje prva od napornih 13 trka, koliko ih je u ovogodišnjem kalendaru. Lijepa vijest je da nakon više godina pauze, možemo najaviti učešće i naših vozača.

MASIC55

Još od vremena vladavine Nike Pulića, koji se pokušao vratiti se 2007. i 2008. osim pojedinačnih nastupa, nije bilo naših predstavnika na cijelom prvenstvu. No ove godine svoj nastup najavila su dva vozača; Damir Mašić (AK Zagreb racing team) i Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac) vozit će cijelo prvenstvo. Sa svojim Mitsubishijem EVO 9 uključit će se borbu za sam vrh.

Alena Benešova

Alena Benešova

Posljednjih godina to je pobjednički auto, 2011. naslov je završio u Sloveniji (Aleš Prek), lani u Srbiji (Dušan Borković). Možda se slijed nastavi i naslov ostane i ove godine u ovoj regiji. S tim planom ne slažu se prvak iz 2010. Wanek, kao ni Česi Benešovi (otac i kći koja je sve brža). Uz njih tu su i Jiri Los te Hevia Marcelino. U svakom slučaju brzi i dokazani vozači. Na startu u francuskoj u klasi ih je 9. A podsjetimo, naši su u borbi Kategorije 1, gdje spada kompletna grupa N i A.

Sezona je duga i skupa. U vrijeme kad vozači i klubovi muku muče s državnim prvenstvom, Damir i Tomislav dokazuju da se pametnim pristupom i dobrom organizacijom može i to. Pohvale prije svega uz veliku podršku svih nas. Neka im pomogne tko god može. Svaka je pomoć dobrodošla.

Prije puta u Francusku dali su kratki osvrt na predstojeću sezonu.

Damire, već duže si u našem autosportu. Lani se digla velika prašina oko tvoje licence. Reci za one koji ne znaju, koliko zapravo imaš godina i što i kada si vozio. (znam da si vozio početkom 90-tih i tijekom sezone dosta mijenjao klase i grupe)?

Ja zapravo imam 34 godine no upisan mi je u dokumente pogrešan datum proizvodnje, pa uglavnom primjenjujem datum prve registracije, šala!!!  – imam 21 godinu dana i 22 noći=43 godine, ali kako po noći spavam pa to vrijeme ne računam i stoga se osjećam kao momak!

Voziti krug sam krenuo 1993.g. no poklopio sam i koje brdo. Koliko sam imao vremena i novaca toliko sam vozio! Vremena su bila ratna, teška a ja mlad i naivan s 21g. No ipak dovoljno da se „navučem“ na oktanske mirise i tako sve do danas i daj Bože još 20 godina tako!

Tommy, karijeru vozača započeo si bombastično. Prva sezona i najbolji vozač HAKS-a sa mnogo titula u raznim kategorijama. Što se dogodilo nakon toga?

Da, bio je to „ružan“ početak. Ući u nešto o čemu nemaš pojma, nije baš lako. Nisam ni malo vjerovao u sebe i sve dok nisam vidio rezultate moje prve odvožene utrke, mislio sam otići kući. Ali ispalo je sasvim drugačije, imao sam vrhunsko vrijeme i od tog trenutka shvatio sam da ne vrijedi odustajat te su se počeli nizat rezultati. U prvoj punoj sezoni koju sam odvozio bio sam najuspješniji vozač HAKS-a. Za mene je to bila odlična sezona. Nakon toga želio sam više…jača klasa, bolji auto, ali nažalost s time su došli i veći problemi. Ne volim se toga sjećati, ali 2010. i 2011. godina bile su prepune problema, kvarova na autu i slično. Ali nadam se da je s postignutim uspjehom prošle sezone tome došao kraj.

Damire, prije dvije godine ponovo si se vratio na naše staze sa prekrasnim Hyundaijem u grupi E1, no ubrzo si prešao na Mitsubishija. Što je sa starim autom i otkud takva nagla promjena?

Hyundai nije baš star, vožen je samo nekoliko utrka, i on se još uvijek razvija. Mitsubishi je odabran tj. nabavljen s ciljem nastupanja na Europskom prvenstvu, a ukoliko će biti vremena i dopustiti kalendar vozit će se i u PH.

Tommy, protekla sezona ti je bila vrlo uspješna. Osvrni se na nju.

Da, nešto kao i 2009. godine samo s  jačim autom.  U početku je bilo straha da se 2010. i 2011. ne ponove. Pred (doslovno) svaku utrku molio sam „samo da nešto ne pođe po zlu, samo da izdrži auto, samo da ne stane“. Da budem iskren, bilo je čudno priviknuti se da sve ide „kao po loju“. Više-manje bila je to sezona u kojoj nije bilo velikih problema za što  je dosta zaslužan i Vittorio Caneva koji mi je pronašao dobar tim s kojim i danas surađujem. Vozio sam nekoliko utrka PE i puno toga naučio. U CEZ-u sam bio 2. u grupi N iza velikog Petera Jurene. U PH bio sam prvak grupe N, te 2. u generalnom poretku. Sve u svemu, izdržali smo i ja i auto, upoznali smo se i što mi je najvažnije počeo sam mu vjerovati. Vozio sam puno dobrih utrka. Posebno u sjećanju mi je ostala ona u Lučinama, gdje je do samog kraja bilo neizvjesno. Ipak ja sam bio taj koji je napravio grešku koja me puno koštala, „izgubio“ od velikog Petera Jurene, ali ipak naučio nešto. Uglavnom, za mene je prošla 2012. sezona bila najuspješnija sezona do sada.

Obojica ste osnovali svoj klub. Znamo svi da to nije baš jeftino. Odakle potreba za tim? Što mislite o tome kako se klubovi brinu za svoje vozače, pružaju li im dovoljnu podršku?

Damir: Auto klub Zagreb Racing Team je osnovan u skladu sa dogovorom između Dražena Belohradskog, Nike Pulića  i mene. Osnovi cilj kluba nam je bio okupiti vozače koji će nastupati na međunarodnim natjecanjima i onima kojima je automobilizam sastavni dio života tj. smisao. Poznato je da u Hrvatskoj nema većih „fanatika“ od nas troje. Dražen je bio vrhunski vozač i to je prenio na Nikija, Niko je bog i prenio je ljubav na Ivana, a ja cijeli svoj život živim i radim za autosport. Ja sam se unazad nekoliko godina posvetio poslu sve kako bi si osigurao ono što danas radim i volim. Poznato je da smo kao obitelj razvili dobar posao sa automobilima, poznato je da smo objedinili dvije jake energetske tvrtke u jednu i naravno da se sada puno lakše baviti automobilizmom.

Klub ne daje nikakvu podršku jer smo se u startu dogovorili da će klub činiti vozači no istovremeno klub daje vozačima maksimalnu podršku u skladu sa ostvarenim prihodima. Kada govorim ostvarenim prihodima tu mislim na prihode koje donosimo tj. osiguravamo Dražen, Niko i ja. Klub je kao tvrtka i mora se razvijati planski i sustavno a ne na bazi samofinanciranja. Nikome ništa nije obećano pa ako se nešto ostvari tako će se i rasporediti.

Tommy:  Mali ispravak…klub smo osnovali po dogovoru s obitelji za koji je ipak najzaslužnija sestra, ne ja. U 4 sezone vozio sam za 3 različita kluba. Nije mi se više dalo srljat u prazno i evo kluba AKK Petar Klepac. Smatram da bi svaki klub trebao brinuti za vozače koliko može. Iako kod nas podrške nikad nije dosta jer, smatram da bi najprije trebalo dići autosport kao granu sporta, pa tek onda pomalo sve drugo. Kada bi se ovom sportu pridalo više pažnje u medijima, na TV-u i slično, normalno da bi bilo puno lakše, kako nama vozačima tako i klubovima. Isto tako mislim da koliko klubovi moraju dati podrške vozačima isto tako i vozači moraju poštivati svoj klub jer jedno bez drugog ne ide.

Ove godine odlučili ste voziti Prvenstvo Europe na brdskim stazama. Nije to mali zalogaj, ali prije svega pohvalan. Jer sada ulazite u jaku konkurenciju i nemate mogućnosti kalkulirati, kako je to čest slučaj na domaćem Prvenstvu. Što mislite o tome, mislite li voziti i PH, što je sa CEZ-om, što bi preporučili našim vozačima po pitanju odlaska izvan naših granica?

Damir:  Europsko prvenstvo se sastoji od niza faktora; prvi je auto – pa sam stoga i nabavio daleko najkvalitetniji auto u Europi. Konkurencija je, kaže mi Pulić  ovako; „Sine imaš dvojicu najbržih koje ja poznajem i od te dvojice jedan me je pobijedio i nemoj da ti pada napamet napraviti ……………….i………….“,              Ne smijem ti otkriti taktiku!!!

Drugi je dobra priprema auta prije svake utrke,  treći je vrijeme koje je potrebno za odraditi sva natjecanja, a vrijeme koje ne provodiš sa  obitelji je nepovratno i često razmišljam kako se osjeća moja obitelj nakon što su saznali za moju odluku o nastupima na prvenstvu Europe. I, najbitniji faktor je – sreća! Pa i razumijevanje i podrška obitelji koja me za sada podržava no sve ima svoju granicu. Kada govoriš o kalkuliranju meni je to strano jer ja nikada ne kalkuliram na natjecanjima idem onoliko koliko smatram da je sigurno i samo sigurno za mene osobno (ne vodim se izrekom i principom-kud puko da puklo). Bolje je biti plasiran kontinuirano među prvom trojicom, nego pobijediti pa nešto slomiti i odustati, pa opet pobijediti i tako unedogled. Za preporuku još nemam dovoljno materijala!

Tommy:  ove sezone prioritet mi je odvoziti PE te ako budem u mogućnosti pomoći dečkima iz kluba u PH. To bi ukratko bilo to iako da je po mome vozili bi se iz utrke u utrku. U PE voziti ćemo sve utrke i pokušati napraviti što bolje rezultate. Konkurencija je velika i nadam se da će biti bolje iz utrke u utrku. Volio bih da više naših iz RH vozi izvan granica jer vani je veća konkurencija, napetije je te pruža jedno veliko iskustvo. Tako da… tko može i želi sigurno neće pogriješiti.

Obojica ste odabrali isti auto; Mitsubishi EVO 9. Da li je to isti auto kao lani? Tko ga priprema i kako ga procjenjuješ u konkurenciji PE?

Damir:  auto je isti, no zamijenjen je tj. ugrađen mjenjač i turbina, a aMUHVIC11uto priprema ista ekipa (AVTO FM) koja ga je priprema za Aleša Preka pa to dovoljno govori da je auto TOP!!

Tommy:  isti auto, ista postava. Puno smo radili na njemu kroz zimu kod Simonea kojeg već većina ljudi zna od prošle sezone. Težimo k tome da budemo bolji, brži te da ove godine budem konkurentan. Vjerujem u svoj tim i nadam se da i oni vjeruju u mene jer samo tako možemo postići dobar rezultat.

Drago mi je da su učešće u PE uzela dva naša vozača. Što mislite jedan o drugom, što o konkurenciji. Vidim na startnoj listi Benešove i opet Waneka.

Damir:  Tomy je odličan čovjek i prijatelj te pun ljubavi prema automobilizmu. Ukoliko će Tomislav imati financijsku podršku ja sam siguran da će kroz 3-4 godine biti vozač kojeg će se respektirati ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Do tada će morati naporno raditi i privređivati za svoje nastupe. Mala opaska, moje je mišljenje da dolazi na utrke opterećen sa svojim poslovnim obavezama, možda ja griješim, ali primijetim da je često dekoncentriran.

Tommy:  drago mi je da neću biti sam, i nadam se da ćemo Mašić i ja pomoći jedan drugome. Pa tko bude brži neka pobjedi. Wanek se vratio, ima neku godinu ali zna se da je uvijek brz. Bio je prvak PE 2010. i izgleda da to želi vratiti. Benešovi… otac je malo brži ali mislim da će ga kćer ubrzo uloviti. Po meni će oni biti najveći konkurenti. Tu je još i Jiri Los te Hevia Marcelino za kojeg sam čuo da je jako brz. Uglavnom, sve upućuje na to da će sezona biti vrlo zanimljiva.

Na kraju, tvoja osobna očekivanja od ove godine?

Očekujem i silno se želim oženiti nakon 9 godina veze i imati sa svojom dragom male bebe. Nastojat ćemo svi vozači iz kluba biti zanimljivi javnosti po svojim rezultatima i tako skrenuti pažnju na nas. Želim sigurno završiti europski šampionat i pripremati se za nastupe na kružim utrkama u 2014. Mislim da nema većeg zadovoljstva nego proslaviti na Buzetu barem treće mjesto!! Pucam na prvo, ali nije realno sve zbog Waneka koji će ove sezone biti vrlo brz kao i mnogo godina ranije! Benešovi su prisutni što samo po sebi garantira visoki plasman a i financijski su podržani  od države što Tomislav i ja nemamo.

Javimo se nakon prvog treninga iz St. Jean du Garda!!!

Lijepi pozdrav od Damira Mašine!

Tommy:  za klub se nadam sa će se i ove sezone boriti za sam vrh prvenstva Hrvatske. O sebi ništa ne bih još prognozirao, sezona još nije ni počela. Ali kako svaki sportaš teži ka pobjedi tako ću i ja dati sve od sebe da napravim čim bolji rezultat.

Na kraju poželimo našim vozačima puno sreće i uspjeha! Pratit ćemo njihove nastupe.

 

FIA EUROPEAN HILL-CLIMB CHAMPIONSHIP

12.04.2013 ST JEAN DU GARD – COL ST PIERRE FRA
26.04.2013 GROSSER BERGPREIS VON ÖSTERREICH, RECHBERGRENNEN AUT
11.05.2013 RAMPA INT DA FALPERRA PRT
17.05.2013 SUBIDA AL FITO ESP
01.06.2013 ECCE HOMO STERNBERK CZE
14.06.2013 ILIRSKA BISTRICA SVN
28.06.2013 52° COPPA PAOLINO TEODORI – ASCOLI ITA
06.07.2013 63° TRENTO BONDONE ITA
20.07.2013 DOBSINSKÝ KOPEC SVK
27.07.2013 ADAC GLASBACHRENNEN DEU
09.08.2013 MONT DORE – CHAMBON SUR LAC FRA
17.08.2013 ST-URSANNE – LES RANGIERS CHE
13.09.2013 BUZETSKI DANI HRV