Na proljeće u upotrebu kreće prvi samovozeći autobus na svijetu

Na proljeće u upotrebu kreće prvi samovozeći autobus na svijetu

(Foto: www.cavforth.com)

Stanovnici škotske prijestolnice prvi će u svijetu imati prilike voziti se autobusom bez vozača. Najavljuje se kako će usluga biti dostupna u Edinburghu od ovoga proljeća i planira se njeno postepeno širenje. Riječ je o projektu na koji su britanska vlada i industrija koja se bavi samovozećom transportnom tehnologijom utrošile 81 milijun funti.

Ovo je jedan od sedam uspješnih projekata iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je trenutno predstavlja najnapredniji skup usluga iz područja samovozećeg prijevoza putnika i robe u svijetu.

“Samovozeća vozila, uključujući autobuse, pozitivno će transformirati svakodnevne živote ljudi – olakšavajući kretanje, pristup vitalnim uslugama i poboljšavajući regionalnu povezanost”, izjavio je britanski ministar prometa Mark Harper, prenosi DPA Magazine.

“Podržavamo i ulažemo u sigurno uvođenje ove nevjerojatne tehnologije kako bismo maksimalno iskoristili njezin puni potencijal, istovremeno stvarajući kvalificirana radna mjesta i potičući rast u ovom važnom sektoru”, dodao je.

Samovozeća vozila mogla bi revolucionirati javni prijevoz i putovanja putnika. Posebno za one koji ne voze, bolje povezati ruralne zajednice i smanjiti sudare na cestama uzrokovane ljudskom pogreškom, piše DPA.

Predviđanja kazuju da će do 2035. godine 40 posto novih automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu prodanih imati mogućnost samoupravljanja. Procjenjuje se da će ukupna tržišna vrijednost ove i povezanih industrija samu u Ujedinjenom Kraljevstvu iznositi 41,7 milijardi funti. Predviđa se i da bi to moglo stvoriti gotovo 40 000 kvalificiranih radnih mjesta u tehnologiji povezanih i automatiziranih vozila (CAV). Ne navodi se, međutim, koliko će radnih mjesta biti izgubljeno budući da će se smanjiti potreba za vozačima.

Vlada također planira uvesti zakone koji će omogućiti sigurno i pravovremeno uvođenje samovozećih vozila na cestama Ujedinjenog Kraljevstva.

Pripremio: B. Jagačić


(Izvor: www.dpaonthenet.net)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni