Na povjerenstvo za procjenu nekretnina Grad će potrošiti 13,5 milijuna kuna

Na povjerenstvo za procjenu nekretnina Grad će potrošiti 13,5 milijuna kuna

“Gradonačelnik tvrdi da nema dovoljno stručnjaka u Zagrebu. Iako ih ima u Gradskoj skupštini i Holdingu šalje poruku da će angažirati nove stručnjake koje će plaćati bruto 150 kuna po satu”, istaknula je Mrak-Taritaš

Iz Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a u utorak su na konferenciji za novinare na Mrakovu trgu upozorili da je prošlo mjesec i pol dana od katastrofalnog potresa u Zagrebu, a još uvijek ni gradonačelnik Milan Bandić ni Vlada nemaju jasan plan za sanaciju nastale štete.

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš je istaknula da projekt obnove Zagreba mora biti državni, jer je potres uzrokovao ozbiljnu štetu građanima. Ustvrdila je da se gradonačelnik Bandić pokazao nedorastao zadatku te da je predsjednik Vlade Andrej Plenković, kako je rekla, ostavio je Zagreb na cjedilu te da mu je zadnja rupa na svirali.

„Gradonačelnik Bandić za sjednicu Gradske skupštine u četvrtak sukladno važećem Zakonu o prirodnim nepogodama predložio imenovanje stručnog povjerenstva. Tvrdi da nema dovoljno stručnjaka u Zagrebu. Iako ih ima u Gradskoj skupštini i Holdingu šalje poruku da će angažirati nove stručnjake koje će plaćati bruto 150 kuna po satu, za što je predviđeno 13,5 milijuna kuna”, istaknula je Mrak-Taritaš.

Tvrdi da se Bandić ponašao kao da je Zagreb otok i da ne postoji njegov odnos s Plenkovićem kakav bi trebao biti. Mrak-Taritaš je poručila Plenkoviću da je Zagreb ostavio na milost i nemilost Bandiću koji će potrošiti novce, a građani od toga neće imati nikakve koristi.

Zastupnik Stanko Kordić je rekao kako se ne zna koliko obitelji koje su u potresu ostale bez doma treba privremeni smještaj.

“Znamo da je u studentskom domu u Cvjetnom naselju nešto manje od 500 građana, ali ne znamo koliko je ljudi smješteno kod prijatelja, rodbine, koji su u nekoj drugoj nekretnini izvan Zagreba“, istaknuo je Kordić. Podsjetio je da je Grad Zagreb u prošlogodišnjem izvještaju o stanju imovine naveo da ima 7200 stanova od kojih je 500 praznih, a 860 ih je useljeno bez valjane pravne osnove.

„U prijedlogu zaključka o stambenom zbrinjavanju građana ne vidimo kolika je potreba za rješavanje privremenog stambenog zbrinjavanja građana, ali vidimo da Grad za to na raspolaganju ima 43 stana“, kazao je Kordić. Dodao je da pravo na privremeno stambeno zbrinjavanje imaju građani čiji su objekti označeni crvenom naljepnicom, ali dodatni uvjeti su da nemaju još jednu nekretninu na teritoriju Republike Hrvatske.

Jedan od uvjeta je da su hrvatski branitelji koji imaju opskrbninu, da su eventualno žrtve obiteljskog nasilja s prihodima manjim 50 posto od prosječne plaće i da imaju rješenje o 100-postotnoj invalidnini. No ovi uvjeti su nedopustivi za Klub zastupnika GLAS-a HSU-a.

Zastupnica Sonja König je rekla da su klubovi oporbenih zastupnika na sjednicu Gradske skupštine uputili prijedlog zaključka kojim se gradonačelnik obvezuje da napravi izvješće koliki je broj objekata oštećen, ali je taj prijedlog odbijen. No zastupnici će na tome dalje inzistirati.

Ivana Vranješ

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni