Na području Županije prohodnost cesta će osiguravati 26 ekipa Zimske službe

Na području Županije prohodnost cesta će osiguravati 26 ekipa Zimske službe

Na cestama III. razine prednosti, odnosno svim državnim cestama, uglavnom županijskim cestama te lokalnim cestama većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazima željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima prohodnost mora biti osigurana od 5 do 20 sati

U Zagrebačkoj županiji danas je predstavljen Operativni program radova održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2014./2015.

Pod zimskom službom podrazumijevaju se radovi neophodni za održavanje prohodnosti cesta i sigurnog odvijanja prometa, za režim prometa u zimskim uvjetima koji je određen posebnim propisima.

Plan zimske službe obuhvaća razdoblje od 15. studenog ove godine do 15. travnja 2015. godine tj. 151 kalendarski dan, a za njegovu realizaciju osigurano je 15, 3 milijuna kuna. Prema riječima ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Ivan Mikulčića ovisno o vremenskim uvjetima dežurne službe spremne su reagirati prije, ali i nakon spomenutih datuma. Pojasnio je i novosti koje donosi Pravilnik o održavanju i zaštiti javnih cesta prema kojem se cesta smatra prohodnom ako visina snijega na kolniku ne prelazi 15 cm i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1215,77 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti. Ceste III. razine prednosti su sve državne ceste, uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazima željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5 do 20 sati. Kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20 i 5 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u trećoj razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7 do 20 sati, a kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20 i 5 sati.

Za provođenje radova zimske službe osigurano je 26 ekipa, 3000 tona soli i 3600 m3 sipine. I ove godine izvođenje radova zimske službe za županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije provodit će Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o.

Hrvatske ceste za održavanje 338 km državnih cesta na području Zagrebačke županije osigurale su 4250 tona soli u skladištima, 600 tona soli u silosima te 1526 m3 sipine.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović pozvao je sve sudionike realizacije Plana zimske službe na području Županije na pripravnost i maksimalnu kooperativnost. Ujedno, apelirao je na sve sudionike prometa na korištenje adekvatne zimske opreme na svojim automobilima. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni