Na Plešivici otvoren “Gajev perivoj”

Na Plešivici otvoren “Gajev perivoj”

Na Plešivici je u nedjelju, 19. svibnja organizaciji udruge Ruralno srce Plešivice svečano otvorena povijesno-edukacijska i turističko-planinarska staza “Gajev perivoj”. Na svečanosti su uz domaćine sudjelovali i članovi Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, Hrvatskog planinarskog društva Japetić iz Samobora, Hrvatskog planinarskog društva Matica – Zagreb i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plešivica. Svečanost je održana u povodu 110. obljetnice otkrivanja “Gajevog kamena”, jedinstvenog spomenika Ljudevitu Gaju, vođi hrvatskog narodnog preporoda. Taj su spomenik svečano otvorili 14. listopada 1909. članovi glasovite, zaslužne plešivičke obitelji Horvat u povodu stote obljetnice Gajevog rođendana.

Brojne goste na početku svečanosti pozdravio je Milan Ivančić, agilni predsjednik udruge Ruralno srce Plešivice i glavni pokretač ove vrijedne akcije. On je pored ostalog govorio o nastojanjima svoje udruge da se očuva kulturna i povijesna baština plešivičke župe te o ogromnim zaslugama obitelji Horvat za razvoj Plešivice te jaskanskog i hrvatskog turizma.

Tajnik Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Stjepan Volarić govorio je o značanju Ljudevita Gaja u hrvatskoj povijesti i kulturi, a nazočnima su se prigodnim riječima obratili i predstavnik HPD-a Matica – Zagreb Velimir Rogina, predstavnik HPD-a Jastrebarsko i autor knjige Jaskanske planinarske priče Ivo Karača, te jaskanski zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat.

U kulturno-umjetničkom programu nastupilo je jaskansko Gradsko pjevačko društvo “Javor” pod ravnanjem Elizabete Skobe. Sukladno s ceremonijom od prije 110 godina, na kraju programa su nakon izvođenja hrvatske himne skidanjem hrvatske zastave s edukacijske ploče “Gajev perivoj” službeno otvorili predstavnik Matice hrvatske Stjepan Volarić i predstavnica obitelji Horvat Milka Filipan. Nakon toga su se sudionici svečanosti popeli do “Gajevog kamena”, smještenog na 630 metara nadmorske visine. Na kraju je kod kapelice Majke Božje na Poljanicama održano prijateljsko druženje uz ukusni grah plešivičkih vatrogasaca i znamenitu plešivičku vinsku kapljicu. (MH)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni