Na petu godišnjicu rada Muzej prekinutih veza poklanja besplatan ulaz

Na petu godišnjicu rada Muzej prekinutih veza poklanja besplatan ulaz

Posjetiteljima će u četvrtak biti odobreni popusti na suvenire

Muzej prekinutih veza 10. prosinca obilježava pet godina od otvaranja prvog stalnog postava na zagrebačkom Gornjem gradu i tim povodom ovog četvrtka posjetiteljima poklanja besplatan ulaz i popust na svoje suvenire.

Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza i njihovih ruševina te daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način – donirajući zbirci Muzeja.

Dobitnik je Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe, a njegovu posebnost prepoznala je publika u Zagrebu, ali i širom svijeta. U proteklih pet godina gornjogradsku adresu je obišlo 300 tisuća posjetitelja, u prosjeku njih 166 dnevno, od kojih čak svaki šesti nije uspio odoljeti nekom od autentičnih suvenira koje su za Muzej osmislili vodeći hrvatski dizajneri.

Muzej prekinutih veza bilježi kontinuirani rast. U razdoblju od 2012. do ove godine ukupan broj posjetitelja na godišnjoj razini je udvostručen – trenutačno se približava brojci od 80 tisuća uglavnom inozemnih gostiju koji imaju 94 posto udjela.

Sve to pokazuje da je Muzej prekinutih veza postao neizostavnim dijelom zagrebačke kulturne i turističke ponude, ali i uspješan hrvatski kulturni izvozni proizvod. Ukupno 34 gostujuće izložbe širom svijeta obišlo je više od milijuna posjetitelja.

Nakon uspješne godine, u kojoj je predstavljen novi stalni postav Muzeja na Gornjem gradu, te bogato opremljena nova (već druga) knjiga o muzeju naslovljena A Diary, Muzej planira i dalje osvajati publiku i nova tržišta. Za sljedeću godinu već je dogovoreno šest gostovanja u inozemstvu, a u predstojećim godinama će se otvarati i stalni postavi u dalekim dijelovima svijeta.

U naredne dvije godine Muzej prekinutih veza sudjeluje u projektu The People’s Smart Sculpture – PS2, koji sufinancira Europska komisija u okviru programa Kreativna Europa, unutar kojeg realizira program Zagrebački Gornji grad: Mijene srca otkrivajući zaboravljenu povijest gornjogradskih prostora emotivnim mapiranjem Gornjega grada u suradnji s umjetnicima, učenicima, studentima i građanima. Sve s namjerom ukazivanja na višeslojnost Gornjega grada kao bitnog političkog, kulturnog, povijesnog i osobnog prostora.

O Muzeju prekinutih veza

Muzej prekinutih veza je hrvatski poduzetnički projekt u kulturi izrastao iz putujuće izložbe nastale 2006. na temi prekinutih ljubavnih veza i njihovih ostataka i jedna je od rijetkih participativnih umjetničkih koncepcija masovno prihvaćenih širom svijeta, neovisno o zemljopisu, dobi, spolu ili bilo kojem demografskom obilježju ili stereotipu. U razdoblju od 2006. do 2015. godine Muzej je realizirao 34 gostujuće izložbe. Stalni postav otvoren je u Zagrebu od listopada 2010. godine. Muzej sudjeluje u različitim umjetničkim kolaboracijama u Europi i svijetu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni