Na Peléov rođendan u Zagrebu rođena i prva beba “iz epruvete”

Na Peléov rođendan u Zagrebu rođena i prva beba “iz epruvete”

Robert Veriga, rođen 23. listopada 1983. u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj, prva je beba »iz epruvete« u Hrvatskoj i sedma u svijetu koja je tako začeta. Tiskani mediji, među kojima i “Večernji list”, prenijeli su ovu vijest (opravdano) kao veliku senzaciju

Dogodilo se na današnji dan, 23. listopada:

1827. – Hrvatski političar Ivan Vončina rođen je u Novom Vinodolskom 23. listopada 1827., a umro 1885. u Zagrebu. Završio je pravo u Zagrebu, za Bachova apsolutizma bio je načelnik u Karlovcu, a 1861. izabran je za prvoga podžupana Riječke županije. Sedam godina kasnije došao je u sukob s Mađarima i tada je umirovljen. Bez većeg uspjeha pokreće oporbene listove Sviet, Novi pozor i Zaočenik. Zaslužan je za osnivanje Zemaljske obrtne škole u Zagrebu, Botaničkog vrta, Kemijskog laboratorija Nautičke škole u Bakru i drugih ustanova.

1847.Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj uporabi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkome hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljeća.

1848. – U mjestu Spinčićima kraj Kastva rođen hrvatski političar i svećenik Vjekoslav Spinčić (umro na Sušaku 1933.). Radio je kao učitelj u Kopru i Gorici, odakle je otpušten pošto je 1892. na Gospodarskoj izložbi u Zagrebu izjavio da Istra pripada Hrvatskoj. Smatraju ga jednim od najistanutijih djelatnika drugog naraštaja preporoditelja među Hrvatima u Istri te jednim od prvaka Hrvatske stranke prava u Istri. Godine 1908. odbio je priznati sporazum Hrvatsko-slovenske narodne stranke s Talijanskom liberalnom strankom o uređenju političkih odnosa u Istri. Bio je dugogodišnji predsjednik prosvjetnog Društva sv. Ćirila i Metoda za Istru, a iz političkog se života povukao razočaran prepuštanje Istre Italiji 1920. godine.

1873.Otvorena pruga Karlovac – Rijeka. Od 23. listopada 1873. u promet je puštena jednokolosiječna pruga planinske trase od Karlovca do Rijeke. To je i prva elektrificirana pruga u Hrvatskoj, a specifična je po tome što je i jedina s djelomičnim istosmjernim sustavom napajanja na području Hrvatskih željeznica.

1893.Prva beba »iz epruvete« u Hrvatskoj: Robert Veriga, koji je rođen 23. listopada 1983. u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj, prva je beba »iz epruvete« u Hrvatskoj i sedma u svijetu koja je tako začeta. Mama Dragica i tata Josip pokušavali su šest godina dobiti dijete prirodnim putem te su nakon neuspjelih pokušaja potpomognutom oplodnjom uspjeli iz prve. Inače, prva beba začeta medicinski potpomognutom oplodnjom rođena je 1978. u Velikoj Britaniji. Novorođenče je bilo teško 3660 grama i dugo 50 cm. Uspjeh je bio to veći što je Robert rođen u skromnim medicinskim uvjetima, nemjerljivim sa svjetskim. Bio je to tek eksperiment zagrebačkih liječnika koji ih je vinuo u medicinski vrh. Doktor Velimir Šimunić za taj se porođaj educirao u Njemačkoj i Australiji, a zanimljivo je da je on i Robertov krsni kum.

1752. – U Francuskoj rođen Nicolas Appert »otac konzervi«. Otkrio je postupak konzerviranja namirnica upotrebom topline, a njegovo otkriće unijelo je revoluciju u proizvodnju hrane i omogućilo brži razvitak prehrambene industrije.

1921. – U Dublinu umro veterinar John Boyd Dunlop (rođen 5. 2. 1840.) izumitelj gumenih automobilskih pneumatika.

1956. – Studenti i radnici izašli su na ulice Budimpešte prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske. Srušili su Staljinov spomenik u središtu grada i time označili početak mađarske revolucije. Nekoliko dana kasnije Sovjeti su tenkovima ušli u grad, uništili ga, ugušili revoluciju, uhitili mađarsko rukovodstvo i na čelno mjesto postavili Janosa Kadara koji je zemljom upravljao sve do 1988. godine.

1940. – Na današnji dan u Brazilu se 1940. rodio Edson Arantes do Nasciment, poznatiji kao Pelé, kojega se uz Diega Maradonu smatra najboljim nogometašem u povijesti tog sporta. Napadača koji je u karijeri postigao preko 1.200 pogodaka Međunarodni olimpijski odbor proglasio je 1999. jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni