Na odlagalištima 15 % manje otpada

Na odlagalištima 15 % manje otpada

(Foto: zagreb.hr)

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana je Završna konferencija o gospodarenju otpadom u okviru projekta „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 5 milijuna kuna koji je sa 3,6 milijuna kuna sufinancirala Europska unija, a započeo je 2019. s namjerom da građane educira i informira o odgovornome postupanju s otpadom.

»U sklopu projekta “Stavi pravu stvar na pravo mjesto” organizirane su aktivnosti u koje se uključio veliki broj dječjih vrtića, škola i djelatnika te razne manifestacija, edukativne igre… «, rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Napomenula je da će se ove godine odložiti 170.000 tona otpada, dok je lani odloženo 200.000 tona, što je smanjenje za 15 %. Isto tako, u prošloj godini se odložilo oko 13 % manje otpada u odnosu na 2018., što ukazuje na pozitivan trend.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban ukazala je i na ulaganja u procese i infrastrukture ne bi li se ostvario cilj smanjenja mješovitog otpada za 50 %.

»U Zagrebu smo za sve naše sugrađane osigurali spremnike za odvojeno prikupljanje otpada na kućnome pragu. Uz spremnike za miješani komunalni otpad, postavljeni su i spremnici za papir, plastiku i metalnu ambalažu za koje sugrađani dobivaju žute vrećice te vrećice i spremnike za biootpad. Kroz infrastrukturu smo osigurali i oko 700 zelenih otoka po svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Također, imamo i 11 fiksnih i 8 mobilnih reciklažnih dvorišta«, kazala je Stojić Deban i zaključila da je sve to rezultiralo manjim količinama odloženoga miješanog komunalnog otpada. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni