Na motociklu će provesti 32 sata u dva dana

Na motociklu će provesti 32 sata u dva dana

Posljednjeg vikenda u svibnju motociklist Igor Kukec – Brmbi će u dva dana prevaliti oko 3700 kilometara.

Riječ je o avanturi kojom će Brmbi ukazati na sigurnost motociklista u prometu koja je posebno na udaru na samom početku moto sezone, a ona je ove godine krenula nešto kasnije zbog pandemije izazvane koronavirusom. Osim toga, promovirat će Hrvatsku kao moto destinaciju. U dva dana plan je voziti autoceste diljem zemlje. Tempo i dionice diktirati će vremenske prilike. I prvi i drugi dan projekta na motociklu bi trebao provesti oko 16 sati s minimalnim zaustavljanjima za točenje goriva i plaćanje cestarine.

Ovakva vožnja ima i svoja stroga pravila. Sve se odvija u sklopu Iron Butt Association, svjetske organizacije, koja okuplja avanturiste ovakvog tipa, ima ih više od 75 tisuća članova. Njihov moto je ”svijet je naše igralište”.

Početak i kraj rute moraju imati svoje svjedoke. Sa same vožnje potrebno je priložiti dokaznice. To su računi od goriva na kojima se vidi datum, vrijeme i adresa gdje se motociklist nalazi te fotografije. Osim dokaznica, tu je i poštivanje prometnih pravila, odnosno pridržavanje brzine ograničenja dionicom kojojm se prolazi.

Uz umor koji se nakon nekoliko sati počinje javljati, na pojedinim dionicama i vjetar bi mogao stvarati velike probleme. Cijeli projekt stoga će biti zahtjevan, jer primjerice ako prema jugu Hrvatske puše, motociklist se mora vratiti i voziti onom dionicom gdje to vremenski uvjeti dozvoljavaju. Osim stajanja za točenje goriva, zaustavljanja u pravilu nema. Vozači koriste isključivo vodu, a kad je hrana u pitanju energetske pločice.

Tehnologija u današnje vrijeme omogućuje slušanje glazbe u kacigi, možete nekoga i nazvati, no i uz sve to, vozač mora biti sto posto koncentriran. Nekima od njih pomaže neprestano praćenje navigacije, neki pjevaju…

Od moto opreme se koristi ona standardna za vožnju motocikla.

U slučaju loše vremenske prognoze, cijeli projekt prebacuje se na datum kada vremenske prilike to dozvole.

Vožnja počinje u 6 sati ujutro u subotu i nedjelju 30. i 31. svibnja.

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni