Na Mirogoju odana počast žrtvama holokausta

Na Mirogoju odana počast žrtvama holokausta

(FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan)

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta izaslanstvo Grada Zagreba položilo je u četvrtak 27. siječnja vijenac kod spomenika Mojsiju na Gradskom groblju Mirogoj.

Uz gradonačelnika Tomislava Tomaševića izaslanstvo Grada činili su i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Viktor Gotovac i saborska zastupnica Rada Borić.

Počast žrtvama holokausta na Mirogoju su odali i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić te izaslanstvo Vlade predvođeno potpredsjednikom Borisom Miloševićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

»Žrtve Holokausta trajni su nam podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizaći iz mržnje. Holokaust je strašno nasljeđe naše povijesti. Imamo odgovornost da nikada ne zaboravimo i obvezu učiniti sve da se zločini nikad više ne ponove«, poručio je u objavi na Twitteru premijer Andrej Plenković.

U povodu Međunarodnog dan sjećanja na žrtve Holokausta Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je priopćenje u kojem se podsjeća kako se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine oslobođen najveći nacistički logor smrti Auschwitz-Birkenau. Ovaj dan sjećanja proglašen je rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2005. godine.

Borba protiv rasizma i diskriminacije

»Danas se prisjećamo sustavnog progona, genocida i stradanja šest milijuna europskih Židova, te Roma, Sinta i drugih naroda od 1933. do 1945. godine. Ove godine, 20. siječnja, na 80. obljetnicu Wannsee konferencije, na kojoj su najviši nacistički dužnosnici odlučili pokrenuti do tada neviđen i nezamisliv genocid nad židovskim narodom i osnivanje logora smrti, Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila rezoluciju kojom se osuđuje poricanje i iskrivljavanje holokausta, a koju je Republika Hrvatska kosponzorirala i podržala. Također, ove godine su Ujedinjeni narodi izabrali ‘sjećanje, dostojanstvo i pravdu’ kao glavnu temu koja nas osvješćuje i vodi kroz ovaj dan i godinu.

Današnji dan je prigoda za odavanje priznanja 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su izložili vlastite živote kako bi spasili svoje sugrađane židovske vjere.

Hrvatska podupire borbu protiv svih oblika rasizma i diskriminacije i njeguje kulturu sjećanja na žrtve holokausta, a 2023. godine predsjedat će Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve holokausta (IHRA), tijela osnovanog s ciljem međudržavne suradnje na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu«, navodi se u priopćenju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni