Na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi osvojili brončanu medalju i pohvalnicu

Na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi osvojili brončanu medalju i pohvalnicu

Hrvatsku je uspješno predstavljalo četvero učenika zagrebačke XV. gimnazije

Tekst: Tomislav Portada
Foto: Tin Klačić

Svega tri mjeseca nakon osvajanja brončane medalje na Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi, o čemu smo pisali na ZG-magazinu, učenici zagrebačke XV. gimnazije nižu nove uspjehe iz kemije.

Na upravo završenoj 53. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi (IChO), kojoj je ove godine zemlja domaćin bila Japan, Hrvatsku je uspješno predstavljalo četvero učenika zagrebačke XV. gimnazije. Najveći je uspjeh ostvario učenik trećeg razreda Fran Miletić osvojivši brončanu medalju. Maturantica Olga Jerković Perić nagrađena je pohvalnicom, a osim njih dvoje, na ovom su uglednom međunarodnom natjecanju uspješno sudjelovali maturant Marko Preočanin i učenik trećeg razreda Jasmin Jašarević.

Sudjelovali učenici iz 85 država

Hrvatski su se učenici za ovo natjecanje osim u svojoj školi pripremali i kroz dodatne aktivnosti koje je organizirala grupa sveučilišnih nastavnika, znanstvenika i studenata okupljena oko Hrvatskoga kemijskog društva (HKD). Dodatno, svih su četvero barem jednom, a neki od njih i više puta, pohađali predavanja i radionice iz ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja.

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, koja je zbog epidemioloških ograničenja već druge godine zaredom održana na daljinu, sudjelovalo je 312 učenika iz 85 država. Natjecanje je trajalo od 25. srpnja do 2. kolovoza.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni