Na Marsu pronađeni neočekivani organski spojevi

Na Marsu pronađeni neočekivani organski spojevi

Važno je uzeti u obzir da organski spojevi mogu postojati i zbog kometa ili meteora, ali znanstvenici su uvjereni da su ipak izvorno potječu s planeta

Nakon što je NASA objavila da je njezin rover Curiosity pronašao tragove metana na Marsu i to u količinama deset puta većim od prethodnih mjerenja, tema postojanja nekog oblika života u svemiru aktualnija je nego ikad prije. Curiosity je tijekom 20 mjeseci proučavao razinu metana koja je dosad konstantno bila niska i zanemariva, ali i promjenjiva. Deset puta veća količina pojavila se krajem 2013. i početkom ove godine. Uzrok vjerojatno postoji samo na jednom području, ono može biti biološki ili kemijski spoj te neki izvor ispod tla.

Uz to, otkriveni su i potvrđeni organski spojevi na materijalima s područja nazvanog Cumberland. Organske molekule sastoje se od nekoliko različitih spojeva uključujući klorobenzen, dikloretan, diklorpropan i drugi. Zanimljivo je da se klorobenzen prirodno ne nalazi na Zemlji, iako se industrijski koristi u pesticidima, herbicidima, ljepilu, bojama i gumama, a diklorpropan se nalazi u sredstvima za skidanje boja i lakova.

Kao i kod atmosferskog metana, izvor može biti biološki, ali vjerojatnije je kemijski. Spojevi vjerojatno imaju antičko podrijetlo, poput drevnih vrućih vrela u interakciji s kamenjem. NASA naglašava da iako Curiosity može otkriti organske molekule, ne može utvrditi jesu li iz prošlog, antičkog doba ili sadašnjeg života. Međutim, nova otkrića mogu pružiti nove uvide o kemijskim procesima na Crvenom planetu.

Važno je uzeti u obzir da organski spojevi mogu postojati i zbog kometa ili meteora, ali znanstvenici su uvjereni da su ipak izvorno potječu s planeta. Problem je također reaktivna priroda tla na Marsu koja je rezultat dugog utjecaja ultraljubičastog zračenja. Tlo sadrži perklorate, odnosno molekule klora koje mijenjaju strukturu organskih spojeva, zbog čega je njihovo proučavanje otežano.

Postojanje organskih spojeva na Marsu važno je otkriće koje će sigurno potaknuti i otkriti neka nova saznanja o tom planetu i njegovoj prošlosti. (zg-magazin / izvor: gizmag / foto: nasa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni