Na Marsu pronađen ugljik

Sama činjenica da je negdje pronađen ugljik ne znači da on ima veze sa životom ili s pronalaskom okoliša pogodnog za razvoj života”, rekao je znanstvenik John Grotzinger s Kalifornijskog instituta za Tehnologiju

NASA-in rover Curiosity, koji traga za kemijskim elementima i uvjetima za život mikroorganizama na Marsu, pronašao je tragove ugljika. Sama činjenica da je negdje pronađen ugljik ne znači da on ima veze sa životom ili s pronalaskom okoliša pogodnog za razvoj života”, rekao je znanstvenik John Grotzinger s Kalifornijskog instituta za Tehnologiju. Dodao je da čak i uz ugljik i vodu, životu su potrebne druge tvari kao što su sumpor, kisik, fosfor i dušik da bi nastao i razvijao se.

Istraživački robot Curiosity, koji je u kolovozu sletio u krater širine 150 kilometara u blizini Marsova ekvatora, već je pronašao dokaze da je mjesto slijetanja nekoć bilo prekriveno vodom. Stručnjaci ne znaju jesu li čestice ugljika u tlu stigle putem kometa ili asteroida sa Zemlje ili su posljedica geoloških i bioloških aktivnosti na Marsu. (hrt.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni