Na Marka Knopflera u Arenu, na lovački gulaš na Bundek

ZAGREB

Petak, 03. 05.

Kino Tuškanac

Ciklus indijskog filma IV

19.00

Okupani zvukom (Swarabhishekam)

21.00

Zagonetka (Paheli)

Režija: Palekar, Amol, igrani, hindi, boja, 35 mm, 2005., 141 min

Od 03. do 11. 05.

ILM: Dani europskog filma u Metropolisu, Griču i Susedgradu

U povodu Europskog tjedna 2013. u organizaciji Delegacije Europske unije u kinima Metropolis, Grič i CZKIO Susedgrad od 3. do 11. svibnja 2013. održat će se Dani europskog filma.

Ovogodišnje upoznavanje s novijom europskom filmskom produkcijom započinje njemačkim filmom Najljepša je zemlja moja, u čijem je stvaranju nezamjenjiv prinos hrvatskih filmskih umjetnika (Zrinka Cvitešić) i filmaša porijeklom s ovih prostora koji karijeru grade u inozemstvu (Michaela Kezele i Misel Maticevic). Možda je upravo taj film dobar primjer da je i u Europi bez granica najvažnija emocija – ljubav, jer njezina univerzalnost spaja i udaljene obale. A da za ljubav nikad nije kasno potvrdit će i istoimeni austrijski film o paru koji je Amorova strelica pogodila u osamdesetim godinama života, dok francuskim šarmom začinjena Imena ljubavi još jednom svjedoče da je u potrazi za drugom polovinom najvažnije otvoriti srce.

Uz dansku egzistencijalnu dramu Submarino, preostala tri naslova iz ovogodišnje ponude mogli bismo smjestiti pod zajednički žanrovski nazivnik kriminalističkog filma, a različita vremena i mjesta u kojima se odvijaju (Nizozemska pred Drugi svjetski rat u Bandi iz Ossa, Čehoslovačka 1950-ih u U sjeni, Italija krajem 1960-ih u Piazza Fontana: Zavjera u Italiji) brza su filmska šetnja stvarnim i fiktivnim, ali vjerojatnim dijelovima povijesti zemalja zajednice kojoj Hrvatska pristupa 1. srpnja 2013.

Raspored projekcija: http://www.delhrv.ec.europa.eu/files/file/vijesti/duplerica%20DEF.pdf

Subota, 04. 05.

10 do 17 sati

„Prvo otvoreno natjecanje Grada Zagreba u kuhanju lovačkog gulaša na Bundeku“.

Uz smotru čuvara prirode i kulturno umjetnički program lovci grada Zagreba zajedno sa gradonačelnikom gospodinom Milanom Bandićem ponudit će gulaš (14,30)  a proizvođači vina prodavati vino po promotivnim cijenama.

Organizatori:

Lovački savez Grada Zagreba, Grad Zagreb

Od 04. do 18. 05.

6. Subversive festival s temom Utopija demokracije

Osim što je ‘utopija demokracije’ tema ovogodišnjeg Subversive Festivala, ona je i u fokusu njegova novouvedenog natjecateljskog programa, u okviru kojega će se od 4. do 12. svibnja u zagrebačkim kinima ‘Europa’ i ‘Grič’ prikazati izbor igranih i dokumentarnih filmova koji propituju današnji društveni poredak i vladajuće paradigme.

Na ovogodišnjem izdanju festivala sudjelovat će oko 300 aktivista, intelektualaca, članova nevladinih organizacija, redatelja i umjetnika iz regije i čitavog svijeta. U uvjetima ˝konačne demontaže mita o demokraciji˝ festival čija je krovna tema Utopija demokracije bavit će se pitanjem mogućnosti izgradnje istinske demokracije, a odvijat će se u više programskih cjelina: Subversive Film Festival, Balkan Forum i Subversive Forum – platforme za alternativne društvene mobilizacije; Sajam knjiga i u sklopu njega program pod nazivom Subverzivna književnost te SubLit Café (čitanja i razgovori s književnicima), te konferencija ˝Utopija demokracije˝ na kojoj će, prema najavama, sudjelovati i Oliver Stone, Slavoj Žižek, Alexis Tsipras, Aleida Guevara, Álvaro García Linera, Silvija Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Yanis Varoufakis, Franco Bernardi Bifo, Tariq Ali, Erik O. Wright, Costas Douzinas i drugi.

Od 04. do 18.05.

Galerija ULUPUH

Pejsažne arhitektice za Jakovlje – Park inspirativnih poruka: Sonja Jurković, Rahela Lentić Čop, Ivanka Mlinarić, Biserka Šavora

Izložbom se šira javnost želi podsjetiti na Međunarodni park skulptura u Jakovlju nedaleko Zagreba, sa šezdesetak skulptura suvremenih kipara iz zemlje i svijeta, jedinstveno mjesto gdje se studenti, stručna javnost i svi ostali zainteresirani za suvremeni skulptorski izričaj mogu susresti sa djelima suvremenih kipara na jednom mjestu. Povod izložbi je inicijativa da se Park uredi u atraktivni kulturno-turistički proizvod.

Nedjelja, 05. 05.

Kino Tuškanac

Ciklus indijskog filma IV

19.00

Moje srce pripada drugome, dragi (Hum Dil de Chuke Sanam)

Režija: Leela Bhansali, Sanjay, igrani, hindi, boja, 35 mm, 1999., 188 min

Nedjelja, 05.05.

20.00

Mark Knopfler u Zagrebu

knopfler_mJedan od najboljih svjetskih gitarista te “Glas i gitara ” Dire Straitsa dolazi u Arenu Zagreb u sklopu svoje turneje na kojoj će promovirati najnoviji album “Privateering”. Turneja će započeti u travnju iduće godine i trajati će do srpnja 2013.g. U sklopu europske turneje posjetit će 25  zemalja, i održati ukupno 72 koncerta.

Mark Knopfler nedavno je primio najveće priznanje u Velikoj Britaniji, nagradu za životno djelo “Ivor Novello “. “Privateering” je Markov osmi solo studijski album i sa svojih 20 pjesama, prvi dupli album u njegovoj 35 godina dugoj karijeri.

“Što sam stariji to imam više inspiracije za pisanje pjesama, uživam u procesu stvaranja, snimanja albuma te nastupa uživo više nego ikad.”

Knopfler i njegov osmeročlani bend ne mogu dočekati početak turneje.

“Kada odlazim na turneju osjećam se kao kapetan malog ratnog broda, a na turneji uživam u zajedništvu i druženju sa svojim bendom”.

Mark je svoj prvi solo album “Golden Heart “izdao 1996.g., a najplodnije razdoblje njegove karijere bilo je u prvih 10 godina 21. stoljeća. U tom period izdaje nevjerojatnih 7 solo albuma pod etiketom izdavačke kuće Universal Music.

Cijene ulaznica: od 270 do 550 kuna (Vip loža).

 

JASTREBARSKO

Petak, 03. 05.

20.00

Izložba “Novac na povijesnom tlu Hrvatske”

Lokacija: Gradski muzej i galerija Jastrebarsko

Subota, 04. 05.

xc_jaska16.00

10. Jaskanska XC liga

Lokacija: Rečki Gaj

Informacije: www.tzgj.hr

 

SAMOBOR

Do 12. 05.

Izložba povodom 10. obljetnice smrti Zlatka Price

Lokacija: Galerija Prica i Mala dvorana Galerije Prica

Informacije: www.tz-samobor.hr; www.pousamobor.hr

 

SVETA NEDELJA

Do 08. 05.

Izložba Zdenka Bašića „Vile i vilenjaci“. Organizatori i pokrovitelji: TZG Svete Nedelje i Grad Sveta Nedelja. Radnim danom od 8 do 15 sati. Ulaz slobodan

Lokacija: Zgrada Gradske uprave Svete Nedelje, Trg Ante Starčevića 5.

Informacije:  www.svetanedelja.hr

 

VELIKA GORICA

Subota, 04. 05.

19.30

Koncert Gudačkog kvarteta Sebastijan

Lokacija: Dvorana Galženica

05. do 11. 05.

7. velikogorički brass festival

Informacije: www.pouvg.hr; www.tzvg.hr

 

VRBOVEC

Do 20. 05.

„Primorski krajolici“ – izložba slika Luke Klapana uz projekciju njegovih filmova

Lokacija: Mala galerija POU Vrbovec

Informacije:  www.pou-vrbovec.hr

 

ZAPREŠIĆ

Do 12. 05.

Izložba Dražena Teteca

Muzej „Matija Skurjeni“

saranDo 05. 05.

Tradicionalni  međunarodni šaranski kup, www.saran-zapresic.hr

Subota, 04. 05.

20.00

Uz gangu, bukaru i Kiću Slabinca – glazbeni spektakl, spoj sjevera i juga Hrvatske

Lokacija: POU Zaprešić, Velika dvorana

Subota i nedjelja, 04. i 05. 05.

Obilježavanje Dana Europe

3. festival veselja

Lokacija: Trg Ivana Pavla II

Informacije:  www.zapresic.hr; www.pouz.hr

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni