Na lokaciji nekadašnjeg DIOKI-ja gradit će se sortirnica otpada

Na lokaciji nekadašnjeg DIOKI-ja gradit će se sortirnica otpada

(Foto: zagreb.hr)

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jučer je sa suradnicima obišao lokaciju nekadašnjeg DIOKI-a na Čulinečkoj cesti 252, gdje je planirana izgradnja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada – sortirnica.

Riječ je o zemljištu površine od gotovo 100.000 m2 koje je Grad Zagreb kupio od tvrtke DIOKI d.d. u stečaju, a čija je vrijednost procijenjena na nešto manje od 40 milijuna kuna.

Sortirnica otpada je samo jedan stupanj Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske usvojenom 2017. godine.

»Grad Zagreb bi s time postao prvi od većih gradova u Hrvatskoj koji će ispuniti sva tri stupnja iz Plana: Centar za gospodarenje otpadom, Postrojenje za obradu biootpada koje se priprema na području Grada Novske te Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada«, rekao je gradonačelnik uz apel građanima da podižu svijest o nužnosti odgovornog zbrinjavanja te odvajanja otpada na kućnome pragu.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je istaknula da je iznimno važno postaviti infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada te educirati građane kako bi Zagreb bio spreman za implementaciju novog sustava. Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba je najavio da je potrebna dokumentacija za izgradnju Postrojena za odvojeno prikupljanje otpada u izradi te da se početak radova može očekivati 2021. godine.

O gospodarenju otpadom u Zagrebu govorila je i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban koja je naglasila da će građani do 15. siječnja dobiti spremnike za plastičnu i metalnu ambalažu.

No skup gradonačelnika i predstavnika sedme sile nije prošao bez povišenih tonova. Gradonačelnikovu nervozu izazvala su pitanja o poskupljenju odvoza smeća i novinarske konstatacije o konstantnom gomilanju otpada po gradskim ulicama…

Posebno se gradonačelnik obrušio na novinarku Nove TV koju je izravno optužio da ona ne odvaja otpad »jer da joj to piše u očima«. Predložio je da se odmah ode u njezin dom i ustanovi na licu mjesta odvaja li ona otpad ili ne. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni