Na listi konkurentnosti Hrvatska je između Bocvane i Rumunjske

Na listi konkurentnosti Hrvatska je između Bocvane i Rumunjske

“Umjesto obećavanih povećanja drastično su smanjene investicije, Hrvatska je proglašena jednom od najugroženijih članica EU s obzirom da je svaki treći građanin u riziku od siromaštva”, izjavio je HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner

Iz HDZ-a su u utorak poručili Vladi i Predsjedniku Republike neka prestanu s izazivanjem ideoloških i svjetonazorskih sporova te izmišljenim aferama kako bi skrenuli pozornosti s gospodarskih problema, upozorivši da se Hrvatska nalazi na listi konkurentnosti između Bocvane i Rumunjske.

„Pravi problemi su to što smo na zadnjoj listi konkurentnosti dospjeli između Bocvane i Rumunjske, a umjesto obećavanih povećanja drastično su smanjene investicije, dok je Hrvatska proglašena jednom od najugroženijih članica EU s obzirom da je svaki treći građanin u riziku od siromaštva“, izjavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a Željko Reiner.

HDZ-ovci su prozvali vladajuće i zbog nepovlačenja novca iz fondova EU, masovne ekonomske emigracije mladih iz Hrvatske, zbog gotovo 400 tisuća nezaposlenih, pada BDP-a i povećanja javnog duga, a premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Ivi Josipoviću poručili su da bi se na toj razini trebali udružiti kako bi izvukli državu iz krize.

MMF-ove prognoze

„Ne trebaju nam inozemni prognostičari da bismo vidjeli kakvo nas vrijeme očekuje“, naglasio je saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić aludirajući na prognozu MMF-a za Hrvatsku. Upitan zašto HDZ ne podržava predloženi Zakon o radu, odgovorio je: „Ovakav zakon je podcjenjivanje radnika i ozakonjivati nedostojne uvjete rada i sve pretvoriti u povremene poslove i prekovremeni neplaćeni rad HDZ nikad neće podržati“.

„Ako Vlada ne poduzme strukturne prilagodbe Hrvatska će se naći u poziciji Grčke, o čemu govori i izvješće MMF-a“, ocijenio je predsjednik HDZ-ovog Odbora za financije Đuro Njavro.

„MMF upozorava Vladu da će u ovoj godini pad BDP-a iznositi od minus 0,5 do jedan posto, a u idućoj godini, uz pretpostavku da ne bude negativnih događanja u svijetu, Hrvatska bi mogla očekivati dva posto rasta BDP-a što nije dovoljno ni da otplaćujemo kamate na svoje vanjske dugove, a ne da se smanji nezaposlenost i ubrza ekonomski rast“, naglasio je Njavro. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni