Na Jelenovcu srušeno stotinjak potencijalno opasnih stabala!

Na Jelenovcu srušeno stotinjak potencijalno opasnih stabala!

Budući da je na izvlačenju stabala iz šume korištena teška mehanizacija, pješačka staza koja je uređena prije nekoliko godina je teško oštećena te će morati ponovno biti podvrgnuta popravcima

Iako je danas trebalo započeti uređenje šumskog pješačkog puta uz Jelenovakči potok, ono će zbog kiše ponovno biti odgođeno. Naime, još prije mjesec dana radnici zagrebačke podružnice Hrvatskih šuma – Radne jedinice Hortikultura, ondje su počeli raditi na otklanjanju stabala koja su se srušila zbog klizišta koje su urzokovale obilne kiše, a posječena su i stabla koja su predstavljala opasnost za prolaznike. Kako doznajemo u Upravi podružnica Hrvatskih šuma Zagreb ondje je posječeno ukupno stotinjak stabala koja su odložena i čekaju na usitnjavanje. Tatjana Đuričić Kuric iz službe za informiranje Hrvatskih šuma nam je rekla da će drvna građa najverojatnije biti isporučena hrvatskoj drvnoj industriji.

Park šuma Jelenovac – izvod iz šumogospodarske karte

Budući da je na izvlačenju stabala iz šume korištena teška mehanizacija, pješačka staza koja je uređena prije nekoliko godina je teško oštećena te će morati ponovno biti podvrgnuta popravcima (https://zg-magazin.com.hr/nakon-dubravkinog-puta-uredit-ce-se-i-jelenovac/), koji će, prema dobivenim informacijama, trajati barem desetak dana. No budući da tijek radova ovisi o vremenskim uvjetima, zbog kojih su prekoračeni i prvotno predviđeni rokovi za uklanjanja stabala, teško je odrediti točan datum kad će staza biti opet u funkciji, ograđuju se u Hrvatskim šumama.

Tatjana Đuričić Kuric kaže da će se na Jelenovcu posaditi i nove sadnice, a sa sadnjom će se krenuti na jesen.

U planirane radove, međutim, nisu uključeni radovi na sanaciji klizišta (koji su u ingerenciji Odsjeka za održavanje klizišta i odvodnju atmosferskih voda).

Jesu li se stabla odronila samo zbog vremenskih (ne)prilika ili pojačane gradnje na Jelenovcu (kako uz Jelenovački potok, tako i šire), u Hrvatskim šumama ne preciziraju. U svakom slučaju područje je registrirano kao klizište i u slučaju veće količine oborina ili potresa moglo bi opet proraditi.

(B. J.)