Na Jarunu svatko može pronaći nešto po svom guštu

Na Jarunu svatko može pronaći nešto po svom guštu

Jarun je u ljetnom razdoblju prepun sportaša, kupača i rekreativaca. Mi smo odlučili provjeriti koliko su posjetitelji zadovoljni ponudom na Jarunu. Na klupi uz obalu Velikog jezera susreli smo dvojicu turista iz Slovenije i Njemačke.

Prema nekim izračunima četveročlanu obitelj ljetovanje za tjedan dana na Jadranu u hotelu s tri zvijezdice s polupansionom košta oko 5 000 kuna. Upravo su visoke cijene i ekonomska kriza, koja u Hrvatskoj traje već šest godina, među glavnim razlozima zbog kojih sve manji broj domaćih turista odlazi na Jadran. Za usporedbu u 2007. godini u Hrvatskoj je ljetovalo 1,8 milijuna domaćih turista, dok je prošle godine broj pao na 1,4 milijuna. Značajno je pao i broj noćenja domaćih turista. Čini se kako ljetovanje postaje luksuz.

No, za pravi odmor nekada nije potrebno otići na more. Svi Zagrepčani, koji ovo ljeto neće provesti na moru, mogu uživati u besplatnom kupanju na popularnim gradskim kupalištima na Jarunu ili Bundeku.

Bogata sportska ponudaskate park jarun

Naša je ekipa odlučila provjeriti ponudu na zagrebačkom Jarunu te vidjeti kako Zagrepčani provode ljetne dane. Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“ svake godine organizira programe vježbanja u srpnju i kolovozu na više lokacija na otvorenom u gradu. Jedna od tih lokacija je i zagrebački Jarun gdje se organizira besplatno rekreativno vježbanje, sportska škola, aquaerobica i program za djecu i nordijsko hodanje.

Jarun je u ljetnom razdoblju prepun sportaša, kupača i rekreativaca. Mi smo odlučili provjeriti koliko su posjetitelji zadovoljni ponudom na Jarunu. Na klupi uz obalu Velikog jezera susreli smo dvojicu turista iz Slovenije i Njemačke. „Plaža je lijepa, za čistu peticu. Dostupna je svima. Šogor i ja smo stigli popodne i ovdje nam se sviđa. U blizini je kafić i volimo otići na pivo. Žuja uvijek paše“, šali se Slovenac Tihi. S njim se slože i njegov šogor, koji dolazi iz Njemačke. „Sviđa mi se i hrana, sad smo nedavno jeli i sve je bilo fino. Svake godine dođem ovdje sa suprugom. Ona je rođena u Bosni, ali ovdje su joj roditelji. Za sada uživamo“, priznaje naš sugovornik.

Cijene su pristupačne

Umirovljenik Nikola Zeba

Umirovljenik Nikola Zeba

Za razliku od jadranskih destinacija na kojima su često cijene u restoranima i kafićima previsoke, ovdje na Jarunu cijene su pristupačne. Cijena kave se kreće od 7 kuna, piva od 11 kuna, a cijene sladoleda na kioscima jednake su onima u dućanu. Ponudom Jaruna zadovoljan je i zagrebački umirovljenik Nikola Zeba. „Ljeto provodim na Jarunu, a supruga i ja znamo otići i na Jezerčicu. Ja sam u mirovini, a supruga još radi, no sada je na godišnjem. Kada su veće vrućine onda ima puno više ljudi i tada je teško pronaći mjesto u hladovini ovdje uz jezero“, priznaje Zeba.

Gotovo uz sva jezera postoje dječja igrališta, koja su i u ljetnim mjesecima omiljeno odredište roditelja s djecom, a uz Malo jezero postavljen je zabavni park za djecu s brojnim trampolinima. Cijene za korištenje usluga zabavnog parka su pristupačne. Svi oni koji vole adrenalinske sportove mogu se okušati u vožnji wakeboarda u Wakeboard parku Jarun, koji je smješten preko puta poznate jarunske diskoteke Aquarius. Ljubitelji skateboarda i rolanja također mogu uživati na stazama u skate parku na južnom dijelu Velikog jezera. Na Jarunu svatko može pronaći nešto po svom guštu.

(V.Vukoje)