Na Jarunu se nastavlja akcija “Izađi i hodaj”

Na Jarunu se nastavlja akcija “Izađi i hodaj”

Ministarstvo zdravlja poziva građane da se i ove subote 23. siječnja 2016. odazovu na javnozdravstvenu akciju »Izađi i hodaj«, na zagrebačkom jezeru Jarun. Akcija se održava od 9 do 12 sati, iza Veslačkog doma, kod Doma tehnike.

Besplatno mjerenje šećera i krvnog tlaka obavljati će zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Zagreb Istok, dok će studenti Fitnes učilišta građane poučavati pravilnom hodanju.

Uz Zavod za zdravstvene usluge u turizmu Ministarstva zdravlja, u organizaciji sudjeluju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Grad Zagreb, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački savez sportske rekreacije i Fitnes učilište.

Ministarstvo zdravlja u suradnji s HZJZ-om je prvu ovakvu javnozdravstvenu akciju organiziralo u studenom prošle godine s ciljem da se građana podsjeti na povoljne učinke hodanja na zdravlje, od smanjivanja rizika obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, sve do prevencije nastanka i smanjenja prekomjerne tjelesne težine.

Akcijom se želi potaknuti sve građane i posjetitelje grada Zagreba, a prije svega one koji posljednjih godina nisu našli vremena za sebe, da se pridruže u hodanju i šetnji predivnom prirodom uz jezero Jarun te na taj način učine iskorak za vlastito zdravlje.

Redovito hodanje smanjuje rizik obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti tipa 2, raka debelog crijeva i raka dojke te povoljno utječe na poboljšanje funkcija srčano-žilnog i dišnog sustava koji su pod najvećim nepovoljnim utjecajem modernog , sjedilačkog načina života.

Predstavnici svih dobnih skupina su pozvani da uključe što više hodanja u svoj život, po mogućnosti u prirodi, kako bi unaprijedili svoje zdravlje i smanjili rizik razvoja bolesti te održali i poboljšali svoje zdravlje. (zg-magazin)