Na Jarunu se 23. rujna trči 19. Terry Fox Run

Na Jarunu se 23. rujna trči 19. Terry Fox Run

U utrci na Jarunu, u nedjelju 23. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla na stazi dugoj 6,3 kilometara, ali i kupnjom majice Terry Fox Run

Humanitarna utrka Terry Fox Run održat će se po 19. put na zagrebačkom jezeru Jarun, u nedjelju 23. rujna. Utrku organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

U 18 godina održavanja utrka je okupila više od 100 000 sudionika, a prikupljeno je više od 6,5 milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u sklopu 19. izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

Akcijom se svake godine obilježava borba Kanađanina Terry Foxa protiv zloćudnog tumora kosti osteosarkoma, zbog kojeg je izgubio nogu, nakon čega je pokrenuo Maraton nade kako bi podigao svijest o bolesti u Kanadi i prikupio novac za istraživanje raka. Iako je bio svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen. Zloćudni tumor od kojeg je naposljetku i umro danas je izlječiv u više od 80 posto slučajeva. U utrci na Jarunu, u nedjelju 23. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla na stazi dugoj 6,3 kilometara, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati. Utrka počinje u 16 sati.

Osim sudjelovanjem u trci, građani mogu pomoći uplatom na humanitarni račun: Zajednica Sv. Juraj, Ilica 197, 10000 Zagreb, IBAN: HR1323400091510959877 te kupnjom majice s vizualom akcije u subotu 15. rujna na križanju Bogovićeve i Gajeve ulice od 11:00 do 13:00 sati te na dan utrke na Jarunu. (zg-m)