Na Jarun na preventivne preglede madeža

Na Jarun na preventivne preglede madeža

Zbog konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo još je 2007. godine pokrenuo javnozdravstveni projekt »Djeluj sada!« u sklopu kojega su organizirani besplatni pregledi madeža.

Ove godine preventivna akcija pregleda madeža održat će se u nedjelju, 26. svibnja 2019. na Jarunu. U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Projekt je kroz 12 godina kontinuiranog provođenja izravno obuhvatio preko 35.000 korisnika, a od posebnog je značaja za građane grada Zagreba, ali i stanovnike RH koji u svom gradu nemaju ovakve akcije. U javnozdravstvenim akcijama »Djeluj sada!« provedenim 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega su kod 23 sudionika pronađeni suspektni melanomi (1 % sudionika). Najmlađi sudionik kod kojeg je pronađen suspektni melanom imao je 26 godina, a najstariji 73 godine. Prosječna dob sudionika kod kojih je pronađen suspektni melanom iznosi 56,3 godina.

Građani kod kojih je postojala sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Više informacija o ovogodišnjoj akciji bit će izneseno na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u četvrtak, 23. svibnja. (ZG-m)