Na Jankomiru liječe strahove i anksioznost koju izaziva hrana

Na Jankomiru liječe strahove i anksioznost koju izaziva hrana

U Dnevnoj bolnici za poremećaj prehrane pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan u ponedjeljak je otvorena “Terapijska kuhinja”.

Moderno opremljen prostor je središnje mjesto za izlaganje strahovima i anksioznostima koje blizina hrane proizvodi kod osoba s poremećajem prehrane te će im omogućiti drugačije viđenje nepremostive prepreke.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Ivana Kekin je rekla da u Hrvatskoj oko 40.000 osoba ima poremećaj prehrane. Naglasila je da poremećaji ti poremećaji ne utječu ne samo na pacijenta nego i na njegovu obitelj.

„Terapijska kuhinja ubraja se u najmodernije metode liječenja ovih kompleksnih poremećaja koji ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju imaju dalekosežne posljedice po psihičko i somatsko zdravlje osobe”, kaže Kekin. “Nerijetko dolazi i do smrtnog ishoda. Ovaj program će promijeniti crnu statistiku”, dodaje.

„Pod vodstvom nutricionistice radi se posebno strukturiranje obroka. Uz spremanje obroka, osobe s poremećajem prehrane pišu i emotivne doživljaje tih obroka”, pojasnio je voditelj Dnevne bolnice za poremećaj prehrane, psihijatar Hrvoje Handl. Naglasio je kako je spremanje obroka je zreli pristup poremećaju prehrani.

“Iza poremećaja u prehrani stoji puno emotivnih problema”

“Emocije i hrana su uvijek zajedno. Kad osoba sama pripravlja sprema svoj obrok i sustavno na njemu radi i balansira ga, ide prema svom oporavku”, pojašnjava Handl.

Spomenuo je da je terapijska kuhinja počela s radom u kolovozu ove godine, a Dnevna bolnica za poremećaj prehrane djeluje već osam godina. U liječenju osoba s poremećajem prehrane multidisciplinarni tim bolnice primjenjuje razne vrste psihoterapija. Provodi se i obiteljska terapija s članovima obitelji.

„Temelj našeg programa je rad na emotivnim konfliktima, jer iza kompulzivnog prejedanja, anoreksije, bulimije stoji puno emotivnih problema”, rekao je Handl.

Ravnatelj Klinike za psihijatriju “Sveti Ivan” Igor Filipčić je rekao da je terapijska kuhinja jedinstveni program u Hrvatskoj te je zahvalio Gradu na podršci.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.