Na inozemnim računima sakriveni su milijuni eura

Na inozemnim računima sakriveni su milijuni eura

Otkriven je najveći pojedinačni iznos koji se nalazi na računima u inozemstvu, a on iznosi čak 92 milijuna eura

Nakon što je ministar Boris Lalovac u srijedu na konferenciji u Sarajevu ukazao na problem skrivenih računa u inozemstvu te najavio kako će svi oni koji imaju te račune morati dokazati podrijetlo novca kojim raspolažu, u medijima su se počeli otkrivati pojedini takvi slučajevi.

RTL Direkt otkriva najveći pojedinačni iznos koji se nalazi na računu nekog hrvatskog građanina, koji je otvoren u banci u susjednoj Italiji, a na koji dosad nikakav porez nije plaćen jer je štediša hrvatski rezident, a Hrvatska za taj račun nije ni znala.

Prema podacima iz same banke, za glavnicu na tom hrvatskom računu lani je isplaćena kamata od čak 14 milijuna kuna. U suradnji s hrvatskim financijskim stručnjacima RTL je uzeo procjenu da je prosječna kamata na štednju ovih godina oko 2 posto pa ispada da je iznos glavnice na tom jednom računu najmanje 700 milijuna kuna ili 92 milijuna eura. Saznali su i kako navedeni pojedinac u Poreznoj upravi ima prijavljena mjesečna primanja od tek nekoliko tisuća kuna i stan u Zagrebu od 56 četvornih metara.

Podsjetimo, država je u siječnju uvela porez na kamatu pa sve banke u Hrvatskoj, ali i u cijeloj EU, dužne su Ministarstvu financija dostaviti iznos kamate na koji hrvatski građani moraju platiti porez.

Sudionici konferencije u Sarajevu, koja je bila i posvećena navedenim problemima, istaknuli su kako je borba protiv sive ekonomije od iznimnog značenja za sve zemlje regije jer se eliminiranjem te pojave značajno poboljšava naplata poreza, ali i stvaraju uvjeti za dolazak investitora iz inozemstva. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni