Na »Hanžeku« sedam svjetskih prvaka, šest olimpijskih pobjednika i četiri osvajača Dijamante lige

Na »Hanžeku« sedam svjetskih prvaka, šest olimpijskih pobjednika i četiri osvajača Dijamante lige

»Četvrti put sam u Zagrebu. Sviđa mi se stadion, navijači, sve je malo, zbijeno, vlada intimna atmosfera, u interakciji sam s publikom. Prvi put nakon 15 godina nemam u sezoni utrku ispod 10 sekundi, malo su me mučile ozljede, ali nadam se dobrom rezultatu«, kazao je Asafa Powell

Na 67. Međunarodnom atletskom mitingu IAAF World Challenge Zagreb – Memorijal Borisa Hanžekovića, koji se u utorak, 29. kolovoza održava na atletskome stadionu Mladosti nastupit će sedam aktualnih svjetskih prvaka, šest olimpijskih pobjednika i četiri osvajača Dijamante lige, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Panorama.

Ovogodišnje izdanje »Hanžeka« predstavile su hrvatske atletske zvijezde, bacačica diska Sandra Perković i bacačica koplja Sara Kolak, u društvu kolega Asafe Powella, Isaaca Makwale i Sergeja Šubenkova.

Perković već godinama dominira bacanjem diska, a cilj u utorak na Savi bit će prebaciti granicu od 70 metara.

»Prije dvije godine ostala sam kratka za 12 centimetara. Sad su uvjeti dobri, novi je krug, bit će toplo. Ako budem brza i eksplozivna, onda mogu baciti daleko. Sezona je duga, još mi preostaje Hanžek i završnica sezone u Bruxellesu«, poručila je Perković. Ona se svojim bacanjima polako približava svjetskom rekordu od 76,80 metara koji je prije tri desetljeća postavila Gabriele Reinsch. Postojala je ideja o brisanju svih svjetskih rekorda koji nisu dokazano »čisti«, ali Sandra nije za to.

»Protivim se tom brisanju rekorda. Da je to lagano, svatko bi bacao na tim daljinama. Mislim da 76,80 treba ostati, samo oni najjači mogu ga srušiti«, kazala je Sandra Perković.

Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanja koplja, prvi put će nastupiti na »Hanžeku«.

»Spremna sam nakon SP-a u Londonu, imam malih problema, ali to se rješava. Treba posložiti detalje da koplje poleti. Drago mi je da konačno mogu nastupati na Hanžeku, jedva čekam vidjeti atmosferu, doživjeti to o čemu atletičari pričaju. Jaka je konkurencija, tu su Haladovič i Ratej, dobro ih poznajem. Bit će ‘gusto’«, kazala je Sara Kolak.

Jamajčanski sprinter Asafa Powell već se udomaćio na Hanžeku rekavši da ne bi dolazio da se ovdje ne osjeća dobro.

»Sviđa mi se biti ovdje, četvrti put sam u Zagrebu. Možda se uvijek vraćam zbog natjecanja, možda i zbog odličnog partyja. Sviđa mi se stadion, navijači, sve je malo, zbijeno, vlada intimna atmosfera, u interakciji sam s publikom. Istina, prvi put nakon 15 godina nemam u sezoni utrku ispod 10 sekundi, malo su me mučile ozljede, ali nadam se dobrom rezultatu«, kazao je 35-godišnji Powell.

Rekord mitinga trebao bi pasti na 400 metara jer će u toj utrci nastupiti pobjednik Dijamantne lige Isaac Makwala.

Atletičar iz Bocvane trebao je konkurirati za najsjajnije odličje u toj disciplini na SP-u u Londonu, ali na kraju nije mogao nastupiti zbog crijevne viroze, liječnici mu nisu dozvolili nastup.

Rezultat 44,99 za Makwalu koji trči ispod 44 sekunde čini se vrlo dostižan.

»Treći put sam u Zagrebu, ali dosad sam se natjecao na 200 metara. Nadam se pobjedi, ovdje još nisam slavio. Mislim da sutra pada rekord stadiona«, najavio je Makwala.

Ruski preponaš Sergej Šubenkov na SP-u je osvojio srebrnu medalju. I on vrlo dobro poznaje stazu na stadionu Mladosti.

»Hvala što ste me pozvali, trčati u Memorijalnoj utrci je nešto posebno. Drago mi je kako predstavljate utrku. Sjećam se ogromnog pehara koji dobiva pobjednik, prvi put sam se pitao: ‘Pa kako ću ga ponijeti sa sobom?’ Nadam se da ću po treći put upisati svoje ime na njega. Želim sezonu okončati pobjedom«, kazao je Šubenkov.

»Nije glavna samo memorijalna utrka na 110 metara prepone, veselim se svim disciplinama, a više će događaja biti ‘highlight’ natjecanja. Veselim se utrci na 100 metara, 400 metara s Makwalom, 400 prepone su jake. A za domaće je posebno zanimljivo bacanje diska i koplja, sa Sandrom i Sarom«, rekao je glavni menadžer mitinga Daniel Wessfeldt.

Na kraju, atletičare je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

»Povlastica je biti uz ovakve atletičare. Hvala vam što podupirete ovaj mitinga. Najbolji natjecatelji dolaze u Zagreb, ali još lakše kad su tu naše prvakinje Sandra Perković i Sara Kolak. Nadam se da će kugla na fontanama letjeti daleko i da će sve sutra biti savršeno na Hanžeku«, rekao je Bandić koji je nakon konferencije pozvao sugrađane da dođu na miting.

»U utorak ćemo, na jednome od najboljih svjetskih atletskih mitinga, na 67. popularnom Hanžeku, moći vidjeti najbolje svjetske atletičare. Osim naše nepobjedive Sandre Perković i sjajne Sare Kolak, vidjet ćemo bivšega svjetskog rekordera Jamajčanin Asafa Powella na utrci na 100 metara te senzacionalnoga svjetskog prvaka na 200 metara Turčina Ramila Gulijeva. Također, uživat ćemo u nastupima Isaaca Makwala, Stevena Gardinera i Babolokija Thebea u utrci na 400 m te još mnogih drugih vrhunskih atletičara koji će nam, siguran sam, prirediti nezaboravan atletski doživljaj. Pozivam vas da u utorak, 29. kolovoza, u 18:00 sati budemo zajedno na atlet skomestadionu Mladosti i da atletski praznik u Zagrebu učinimo još veličanstvenijim!«, poručio je gradonačelnik.

Besplatne ulaznice za natjecanje mogu se podići na prodajnom mjestu u SRC Mladost na Savi do 18:30 sati. Svaka osoba može podići najviše dvije ulaznice.  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni