Na FSB-u napravili protezu za psa 3D tiskanjem

Na FSB-u napravili protezu za psa 3D tiskanjem

Prototip je napravljen za manjeg psa, pogodan za skidanje i namještanje po potrebi. U slučaju psa većih dimenzija, postoji mogućnost modifikacije osnovnog modela

Pripremili: Marija Bernat i dr. sc. Ana Pilipović

Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Centru za aditivne tehnologije napravili protezu za zglob šape kućnog ljubimca.

Pas nije samo ljubimac već i čovjekov najbolji prijatelj. U Hrvatskoj postoji 400 000 registriranih pasa. Nažalost, mnogo vlasnika se suočava s time da njihov ljubimac oboli ili ga zadesi prometna nesreća te jedina opcija za spas životinje je amputacija jednog ili više udova. Upravo u takvim okolnostima je na nama ljudima da životinji olakšamo ostatak života kako bi mogli biti što bezbrižniji i da nastave svoj život u igri i druženju. Ponuda rješenja za tu problematiku je jako mala i vlasnici nerijetko potroše dane po forumima i web stranicama da bi shvatili kako samo u Americi postoji konkretan odgovor na njihov upit. Ideja je s ovim prototipom omogućiti vlasnicima pasa u Hrvatskoj i šire da svom ljubimcu osiguraju normalan i fukcionalan nastavak života nakon amputacije.

Prototip je napravljen za manjeg psa, pogodan za skidanje i namještanje po potrebi. U slučaju psa većih dimenzija, postoji mogućnost modifikacije osnovnog modela. Mogućnosti su velike zato što je model izrađen modernom aditivnom tehnologijom koja pruža nebrojene mogućnosti, kao i onu najbitniju, a to je vratiti dragim ljubimcima svu ljubav i sreću koju i oni nama pružaju.

Proteza je načinjena PolyJet Matrix postupkom koji omogućava izradu od jednog komada s dijelovima od različitih vrsta materijala. U ovom slučaju gornji dio je načinjen od jedne vrste plastike, dok gazivni sloj od kombinacije gume i tvrde plastike za koji je bitno da po raznim terenima ne dođe do klizanja i izvrtanja noge. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje su napravljene razne simulacije opterećenja, tako da se lagano mogu napraviti modifikacije prema veličini psa, vrsti amputacije, te njegovoj masi i tiskati nova proteza.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni