Na FPZ-u prosvjed ‘starih’ studenata

Na FPZ-u prosvjed ‘starih’ studenata

Stotinjak apsolvenata Fakulteta političkih znanosti prosvjedom ispred fakulteta u Zagrebu tražit će produljenje prava po starom programu do kraja kalendarske godine

Ksenija Mihajlović: Oni kojima je ostao jedan ispit ili su čak sve dali, nemaju dovoljan broj ECTS bodova za prvostupnika i onda moraju upisati cijelu godinu na kojoj se taj jedan ispit koji je ostao, plaćao 4.200 kuna, kaže jedna od prosvjednica. To mi smatramo doslovno pljačkom jer je prije bio 1.650 kuna

Početak akademske godine na Zagrebačkom sveučilištu obilježen je novim studentskim prosvjedima. Studenti Fakulteta političkih znanosti u 10 sati su počeli s mirnim prosvjedom u zgradi Fakulteta u Lepušićevoj zbog nepravde prema takozvanim starim studentima. Naime, za razliku od nekoliko drugih sastavnica Sveučilišta koje su produljile pravo školovanja onima koji studiraju prema starom programu, vijeće Fakulteta političkih znanosti to nije odobrilo, nego i ti studenti moraju početi studirati prema bolonjskom programu.

Stotinjak apsolvenata Fakulteta političkih znanosti prosvjedom ispred fakulteta u Zagrebu tražit će produljenje prava po starom programu do kraja kalendarske godine.  Zbog nedavne odbijenice fakultetskog vijeća prisiljeni su prijeći na Bolognu. Na to ne pristaju, kaže jedna od prosvjednika Ksenija Mihajlović. “Oni kojima je ostao jedan ispit ili su čak sve dali, nemaju dovoljan broj ECTS bodova za prvostupnika i onda moraju upisati cijelu godinu na kojoj se taj jedan ispit koji je ostao, plaćao 4.200 kuna. To mi smatramo doslovno pljačkom jer je prije bio 1.650 kuna. Mi želimo diplomirati do kraja kalendarske godine i otići na tržište rada, nas 130. Ovako ćemo biti SSS i još dvije godine nećemo dobiti diplomu”, rekla je Ksenija Mihajlović.

Nezadovoljni su, ali novim načinom plaćanja studija, i studenti Građevinskog fakulteta jer smatraju da im je ostavljeno samo tjedan dana da uplate školarinu od 8.400 kuna. Ne odgodi li Fakultetsko vijeće primjenu te odluke, studenti Građevine sutra će početi miran prosvjed. Ne bude li udovoljeno njihovim zahtjevima, najavljuju i blokadu Fakulteta.  (zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni