Na FER-u otvorena dva nova računalna laboratorija

Na FER-u otvorena dva nova računalna laboratorija

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, danas su i službeno otvorena dva nova računalna laboratorija koja će moći koristiti svi studenti i nastavnici FER-a. Laboratorije su otvorili prodekan za poslovanje FER-a prof. dr. sc. Mario Vražić i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović.

Riječ je o projektu koji predstavlja temelj buduće poslovne suradnje FER-a i Financijske agencije, koja je sufinancirala opremanje ovih laboratorija sa 625 tisuća kuna.

Dosadašnji laboratoriji u potpunosti su poprimili novi izgled, a njihovo uređenje obavljeno je tijekom cjelovitog uređenja 2. kata A zgrade FER-a, koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Fine i samoga Fakulteta.

U laboratorijima je do sada nastavu moglo pratiti 30-ak studenata, a donacijom su povećani kapaciteti pa ih sada u ovim učionicama može boraviti dvostruko više. Između ostalog, nabavljena su i nova računala, projektori i projekcijska platna, školske ploče, potpuno je rekonstruiran energetski i računalni razvod, nabavljena je i ugrađena nova LED rasvjeta te novi klima uređaji.

Neki od kolegija, koji će se izvoditi u ovim laboratorijima, su Oblikovni obrasci u programiranju, Operacijski sustavi, Skriptni jezici, Uvod u umjetnu inteligenciju, Paralelno programiranje, Projektiranje ugradbenih računalnih sustava itd.

Studentima FER-a Fina nudi i mogućnost stipendiranja te, kao i do sada, obavljanje stručne prakse, kako bi stečena znanja mogli primijeniti i testirati u stvarnom poslovnom okruženju, ali i steći prva radna iskustva.

»Posebno nas veseli kada poslovni sektor prepozna važnost ulaganja u akademsku zajednicu i aktivno sudjeluje u stvaranju suvremenoga tehnološkog okruženja za osposobljavanje vrhunskih mladih inženjera koji stasaju na FER-u«, izjavio je prodekan Vražić. Dodao je kako Fina i FER surađuju na nekoliko razina, a spomenuta donacija dodatno će produbiti njihov poslovni odnos. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni