Na energetsku obnovu 136 javnih objekata utrošit će se 805 milijuna kuna

Na energetsku obnovu 136 javnih objekata utrošit će se 805 milijuna kuna

(Radovi na OŠ Pantovčak)

„Grad Zagreb je već obnovio 54 zgrade, a tijekom ove godine nastavlja i radove na daljnjih 27 zgrada. Ukupno je u planu sanacija 136 objekata javne društvene namjene, za što je predviđeno 805 milijuna kuna“, kazao je zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo

Međunarodna konferencija pod nazivom „Neotkriveni potencijal energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene“ održana je u srijedu u Zagrebu, a okupila je brojne stručnjake iz sedam europskih zemalja.

Kako je istaknuo Toni Biluš, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okolišu, konferencija je dio međunarodnog projekta TOGETHER, u kojem Grad Zagreb sudjeluje protekle tri godine.

„Energetska učinkovitost izuzetno je bitna za Grad Zagreb. Kroz energetsku obnovu Grad Zagreb je već obnovio 54 zgrade, a tijekom ove godine nastavlja i radove na daljnjih 27 zgrada. Ukupno je u planu sanacija 136 objekata javne društvene namjene, za što je predviđeno 805 milijuna kuna“, kazao je Biluš, dodavši da Grad, uz energetsku obnovu zgrada javne društvene namjene, ujedno potiče i energetsku obnovu zgrada u privatnom vlasništvu.

„Naravno, to ovisi i o volji samih stanara, ali činimo sve kako bi im obnova bila što pristupačnija i kako bi ih osvijestili po tom pitanju“, poručio je Biluš.

Kako je pak pojasnila Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, osnovni cilj projekta TOGETHER je promjena ponašanja korisnika, na način da se zgradama dugoročno upravlja na energetski učinkovit način. „S dobrim gospodarenjem energijom u zgradama, može se postići da se energije troši isključivo onoliko koliko je potrebno, a da se ne ugrozi udobnost korisnika. U okviru ovog projekta postigli smo izvrsne rezultate koji se bez problema mogu preslikati na sve zgrade javne namjene, a u projekt je bilo uključeno 12 obrazovnih ustanova. One su samo tijekom prošle godine smanjile potrošnju energije između 10 i 20 posto, u odnosu na potrošnju prijašnjih godina“, kazala je Borić.

U okviru konferencije stručnjaci iz područja energetike, marketinga i obrazovanja prezentirali su provedene aktivnosti i dali odgovore na pitanje kako postići trajnu promjenu ponašanja pojedinaca, s ciljem da potreba štednje energije postane općeprihvaćena norma ponašanja.

Prema riječima Antonia Zolte, vodećeg partnera projekta TOGETHER i direktora Odjela za nekretnine i javne natječaje u provinciji Treviso, postizanje dugoročnog povećanja energetske učinkovitosti u javnim zgradama, kao ključnog cilja projekta, podrazumijeva sveobuhvatni pristup.

„To znači da se u osvještavanju i poticanju energetske učinkovitosti ne oslanjamo isključivo na suvremenu tehnologiju i investicije, već i na sudjelovanje samih korisnika u aktivnostima uštede energije. Kada je, primjerice, riječ o školama, nisu uključeni samo ravnatelji, već se proaktivno djelovanje prema energetskoj učinkovitosti promiče i kod učenika“, kazao je Zolta. (ZG-m)