Na Dolac po Zagrebački sirek

Na Dolac po Zagrebački sirek

OPG Šmida svoje proizvode svakodnevno prodaje na tržnici Utrine i Dubrava, a od 2. travnja njihovi proizvodi će se prodavati i na tržnici Dolac

Zagrebački sirek, spravljen vrijednim rukama seoskih žena, dragih kumica, postao je garancija kvalitete i zdravlja. Građani na zagrebačkim tržnicama prepoznaju kvalitetu zagrebačkog kravljeg svježeg sira, a zahvaljujući oznakama, uvijek mogu raspoznati koji sir ima zagarantiranu kvalitetu. Zbog brojnih upita građana, nakon tržnica Utrine, Špansko, Jarun i Dubrava na kojima se može naći ZG Sirek od ovog tjedna je dostupan i na najvećoj tržnici – Dolcu.

Na Dolcu će se u četvrtak, 2. travnja u 9.30 se predstaviti OPG Šmida koji se skoro tri desetljeća bave proizvodnjom sira. Proizvodnja je započela s pet krava, kada su sir proizvodile baka i mama u kuhinji. Danas se sir proizvodi u modernijem prostoru, ali po tradicionalnoj recepturi kao i nekada. Na farmi u Vrbovcu obitelj Šmida uzgaja 50-ak grla krava simentalske pasmine, za koje se proizvodi vlastita hrana na 55 ha.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu rade četiri člana obitelji, mama Jasna koja je glavni majstor proizvodnje sira što i dokazuje završena škola smjer mljekar/sirar, tata Miljenko nositelj gospodarstva, brat Nikola završeni mehaničar koji je zadužen najviše za radove na strojevima. Glavni za prodaju sira je Matija (22) – najmlađi član gospodarstva.

Matija Šmida je završio ugostiteljsku školu smjer konobar što mu pomaže u promociji i prodaji sira, a i u komunikaciji sa svojim mušterijama. Dnevno se proizvodi oko 800 litara mlijeka, kojeg se dio isporučuje mljekari, a dio prerađuje u vlastitoj mini sirani, odobrenoj pod posebnim uvjetima. Dnevno se prerađuje 200 litara mlijeka i osim robne marke „Zagrebačkog friškog kravljeg sira ZG sireka“ u koju se gospodarstvo uključilo na samom početku, proizvodi se i kiselo vrhnje, polutvrdi sirevi, domaći putar te sirevi sa raznim začinima.

OPG Šmida svoje proizvode svakodnevno prodaje na tržnici Utrine i Dubrava, a od 2. travnja njihovi proizvodi će se prodavati i na tržnici Dolac, u mliječnom odjelu vitrina broj 10. Svoje proizvode dostavljaju i na kućni prag što su potrošači prepoznali kao dobru ideju.

Zaštita imena i postupka proizvodnje, ljubiteljima svježeg sira osigurava određena svojstva proizvoda, sigurne uvjete proizvodnje i nadzor nad istim, a iako sami proizvođači priznaju kako većina njih ne stvara veliki profit, priznali su, tradicija i ljubav prema ovom poslu, motiviraju ih da Zagrebački sirek, bude sve bolji i bolji. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni