Na današnji dan…

Na današnji dan…

Dogodilo se na današnji dan, 11. siječnja:

1055.Teodora okrunjena za bizantsku caricu.

1638. – Rođen Nicolas Steno, danski katolički svećenik, pionir anatomije i geologije.

1850. – Rođen Eugen Kumičić, hrvatski književnik i političar.

1922.Inzulin prvi puta upotrijebljen u liječenju dijabetesa.

1935. – Američka avijatičarka Amelia Earhart počela let iz Honolulua prema Oaklandu u Kaliforniji, postavši prvom ženom koja je samostalno preletjela Tihi ocean.


1956.Elvis Presley završio svoje prvo snimanje za kompaniju RCA Victor.

1958. – U Point Mugu prvi puta lansiran prototip podmorničkog projektila tipa Polaris A-1.


1964. – U SAD-u objavljeno prvo nacionalno izvješće kojim je pušenje proglašeno štetnim za zdravlje.

1971. – Rodio se Tom Rowlands, član grupe The Chemical Brothers.

1972. – Uhapšeni pripadnici Hrvatskog proljeća – Franjo Tuđman, Marko Veselica, Šime Đodan, Hrvoje Šošić, Vlado Gotovac, Vlatko Pavletić, Jozo Ivičević-Bakulić, Ante Glibota, Zvonimir Komarica i Ante Bačić.

1996. – Iz Svemirskog centra John F. Kenedy u Floridi NASA je lansirala space shuttle STS-72 Endeavour sa šest članova posade pod zapovjedništvom Briana Duffya. Podsjetimo i da je najslavnija misija američke svemirske agencije u svojoj oznaci imala brojeve današnjeg datuma…


2012. ZG-MAGAZIN izašao u javnost!

2018.Istaknuti hrvatski neuropsihijatar i psihoterapeut Vladimir Gruden umro je 11. siječnja 2020. u Bjelovaru u 81. godini.

Vladimir Gruden / Izvor fotografije: narod.hr

Vladimir Gruden rodio se 1939. godine u Osijeku. U Zagrebu je 1963. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao je 1979. godine. Nakon specijalizacije iz neuropsihijatrije, djelovao u Centru za zaštitu mentalnoga zdravlja (poslije Klinici za psihološku medicinu) Kliničkoga bolničkog centra u Zagrebu, gdje je bio voditelj odjela stacionarne psihoterapije, potom Psihoterapijskoga centra za parcijalnu hospitalizaciju, a od 1995. do 2003. bio je predstojnik Klinike; redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Glavno je područje njegova rada bila psihoterapija, na tom je području napose razradio autogeni trening, agnostičku i autoopservacijsku terapiju, tehnike hipnoze te integralnu psihoterapiju.

Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni