Na današnji dan: Zrakoplovna nesreća nad Vrbovcem, Ivan Pavao II u Hrvatskoj

Na današnji dan: Zrakoplovna nesreća nad Vrbovcem, Ivan Pavao II u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan, 10. rujna:

1885. – U Budimpešti rođena hrvatska skladateljica Dora Pejačević, a umrla 1923. Glazbu je počela učiti još kao dijete kod poznatog mađarskog orguljaša Károlya Noszede. Obitelj Dorina oca morala se zbog banske obaveze preseliti u Zagreb, pa je Dora nastavila svoje školovanje u školi Hrvatskoga glazbenog zavoda, a bila je i na usavršavanju u Njemačkoj, u Dresdenu.

Unatoč svemu, većinom je bila samouka, te premda je umrla vrlo mlada iza sebe je ostavila 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. Posljednje je godine života provela u Münchenu, gdje se udala za austrijskog časnika Ottomara Lumbea.

1976.  – Nad Vrbovcem je došlo do sudara dvaju putničkih zrakoplova. Bila je to jedna od najvećih zrakoplovnih nesreća u Europi i najteža u Hrvatskoj. Malo prije podneva 10. rujna 1976. godine, jugoslavenski zrakoplov Inex-Adria koji je krenuo iz Splita prema Kölnu, sa 107 zapadnonjemačkih turista i pet članova posade, sudario se s britanskim putničkim zrakoplovom u kojem su bila 54 putnika i devet članova posade. Dva su se zrakoplova sudarila brzinom od 900 km/h. U stravičnoj nesreći, koju i danas pamte neki stanovnici Vrbovca, poginuli su svi putnici.

1991. Osnovan Hrvatski olimpijski odbor (HOO). Temelje olimpijskog pokreta u Hrvatskoj postavio je još 1894. Franjo Bučar, ali je tek osnutkom hrvatske države HOO postao dijelom međunarodne olimpijske obitelji. Odluku o privremenom priznanju HHO-a donijeli su 17. siječnja 1992. predsjednik i četiri potpredsjednika Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO). Spomenutom odlukom MOO je pozvao Hrvatski olimpijski odbor da sudjeluje na 16. zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na 25. olimpijskim igrama u Barceloni. Potpuno priznavanje HOO-a uslijedilo je na 101. zasjedanju MOO-a u Monacu potkraj rujna 1993.

1994.  – Papa Ivan Pavao II prvi je puta posjetio Hrvatsku. Ivan Pavao II gajio je poseban odnos prema Hrvatskoj koju je posjetio čak triput. Na svom je prvom posjetu, 10 i 11. rujna 1994. papa posjetio grad Zagreb. Prvoga dana vozio se ulicama grada do katedrale te se molio na grobu kardinala Stepinca. Drugog dana služio je misu na zagrebačkom Hipodromu pred rekordnim brojem vjernika, kojih se okupilo gotovo milijun iz svih krajeva Hrvatske, što je do danas najposjećenija misa na području Hrvatske.

1898. – U Švicarskoj, uz ženevsko jezero talijanski anarhist ubio je suprugu austrijskog cara Franje Josipa – Elizabetu, poznatu pod imenom Sisi. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni