Na današnji dan: Započela Oktobarska revolucija, donesene Zagrebačke punktacije

Na današnji dan: Započela Oktobarska revolucija, donesene Zagrebačke punktacije

(Zaštićena krstarica Aurora – današnji brod-muzej – simbol je Oktobarske revolucije: Na brodu je osnovan revolucionarni komitet, Aleksandar Beljšev je izabran za kapetana, a veći dio posade se pridružio boljševicima, koji su pripremali komunističku revoluciju. S broda je ispaljen plotun (ćorak), što je bio signal za početak napada na Zimski dvorac i početak Oktobarske revolucije)

Zagrebačke punktacije donesene su 7. studenoga 1932. Koalicija HSS-a i SDS-a je tražila ukidanje diktature, povratak demokracije, osobnih i nacionalnih sloboda, uspostavu nacionalne samostalnosti te zahtijevala preuređenje države u saveznu ili federalnu

Dogodilo se na današnji dan, 7. studenoga:

Kralj Aleksandar I. Karađorđević

1932. – Kralj Aleksandar je 1929. proglasio Šestosiječanjsku diktaturu i uz pomoć vojske preuzeo svu vlast u državi, ukinuo ustav, parlament, zabranio sve političke stranke, uveo strogu cenzuru tiska, zabranio nacionalna imena, zastave i grbove te ime države iz Kraljevine SHS promijenio u Kraljevinu Jugoslaviju. Dvije godine kasnije proglasio je Oktroirani ustav koji je samo prikrio diktaturu.

Odgovor na takve prilike bile su Zagrebačke punktacije – program Seljačko-demokratske koalicije (HSS i SDS) koje su donesene 7. studenoga 1932. Koalicija je tražila ukidanje diktature, povratak demokracije, osobnih i nacionalnih sloboda, uspostavu nacionalne samostalnosti te zahtijevala preuređenje države u saveznu ili federalnu. Zagrebačke punktacije proširile su se po cijeloj Kraljevini Jugoslaviji, a prihvatile su ih sve oporbene stranke, čak i srpske. Počeli su ustanci mladih koji su isticali nacionalne simbole, no režim je to krvavo gušio. To je utjecalo na pojavu raznih nacističkih organizacija.

1996.Hrvatska je punopravnom članicom Vijeća Europe postala 6. studenoga 1996., kada je potpisan Statut, Europska konvencija o ljudskim pravima, Okvirna konvencija o zaštiti nacionalnih manjina , Europska konvencija o sprječavanju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja te Europska konvencija o pranju, traganju i oduzimanju dobiti stečene kaznenim djelom. Pošto je izvršila 21 obvezu koju je Ve odredio, u rujnu 2000. završio je poseban nadzor naše zemlje.

1872. – Iz New Yorka prema Genovi isplovio teretni jedrenjak Mary Celeste, koji je nakon nepunih mjesec dana pronađen kako potpuno napušten pluta Atlantikom. Brod je bio potpuno netaknut, na njemu je nedostajao samo jedan čamac za spašavanje što sigurno nije bilo dovoljno da svi članovi posade stanu na njega. Teret od 1700 bačava alkohola također je pronađen u originalnom stanju, a do današnjeg dana nije razjašnjeno što se dogodilo s posadom. Pojam broda duhova nastao je najviše temeljem priče o Mary Celeste.

Krstarica Aurora našla se i na Ordenu Oktobarske revolucije

1917. – Lenjinova boljševička (komunistička) stranka je kao odgovor na kaotične odnose nasilno preuzela vlast i time pokrenula prvu pravu socijalističku revoluciju, poznatu kao Oktobarska revolucija, jer je prema ruskom kalendaru započela 25. listopada. U noći na 8. 11. revolucionarne jedinice zauzele su sjedište vlade u Zimskom dvorcu, a predsjednik privremene vlade Kerenski pobjegao je na frontu kako bi organizirao vjerne jedinice; dok u palači Smolni zasjeda 2. sveruski kongres radničkih i vojničkih vijeća (sovjeta), menjševici i socijalni revolucionari napuštaju kongres.

1944.F. D. Roosevelt je, iako teško bolestan, četvrti put izbran za predsjednika; progresivna paraliza koju suparnik Thomas E. Dewey iskorištava u natjecateljskoj utrci ne prevladava Rooseveltovo uspješno vođenje država za rata.

“Magic” Johnson u dresu Lakersa 1987. godine

1991. – Slavni košarkaš Earvin »Magic« Johnson objavio da boluje od side i da će napustiti sport; priznanje je šokiralo javnost, koja neutemeljeno vjeruje da od side obolijevaju samo homoseksualci i ovisnici o drogama. Dva tjedna poslije i britanska glazbena zvijezda, Freddie Mercury (pjevač sastava Queen) objavio da ima sidu; slijedeći dan umro. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni