Na današnji dan: Veliki prosvjed podrške Stojedinici, umro Franjo Josip I.

Na današnji dan: Veliki prosvjed podrške Stojedinici, umro Franjo Josip I.

Nakon problema s produljivanjem koncesije, što je odgovaralao tadašnjoj vlasti, na glavnom se zagrebačkom trgu 21. studenoga 1996. okupilo 120 000 Zagrepčana i protestiralo protiv te odluke

Dogodilo se na današnji dan, 21. studenoga:

1913. – Hrvatska operna pjevačica Marijana Radev rođena je 21. studenoga u 1913. u Constanzi, a umrla 1973. u Zagrebu. U zagrebačkoj je Operi do 1971. godine tumačila 44 uloge i imala gotovo 600 nastupa. Prvi se put na zagrebačkoj sceni pojavila 1931. godine na praizvedbi Božićne priče Rudolfa Matza, a profesionalno je debitirala sedam godina kasnije u Trstu kao Marina u Borisu Godunovu. Kritičari ističu da je u sebi objedinjavala sva svojstva snažne umjetničke osobitosti, intenzivan smisao za ritam, istančanu muzikalnost, visoku kulturu te izrazit glas i glumački dar. Premda ju se najčešće doživljava kao Carmen – posebno britanska kritika koju je oduševila – međunarodni ugled ponajviše duguje ulozi grofice u Pikovoj dami u Scali 1961. godine.

M. Radev Carmen je glumila u britanskom Covent Gardenu, u Bečkoj državnoj operi i pariškoj Operi Comique, a sudjelovala je u visoko cijenjenim snimkama Verdijeva Requiema, Rossinijeva Stabat Mater i Beethovenove Misse soleis za gramofonsku tvrtku DGG. Bila je i protagonisticom velikih opernih događaja prvih hrvatskih izvedaba suvremenih djela i praizvedaba hrvatskih opera.

1991.Srušen Maslenički most: Prvi, a danas i »stari« Maslenički most, koji je u promet pušten 1961. godine, srušen je u Domovinskom ratu 21. studenoga 1991., 30 godina poslije. Tek obnovljen Maslenički most minirali su i srušili hrvatski branitelji kako bi spriječili prodor neprijateljskih snaga preko Novog ždrila i zaštitili već ionako ugroženi Zadar. Nakon oslobođenja toga područja most je obnovljen i pušten u promet 2005. godine u malo većim dimenzijama nego prijašnji.

1996.Podrška Radiju 101 na Trgu: Omladinski radio, a poslije Radio 101, bio je od samog početka poznat po emitiranu emisija s kontroverznim temama te je mnogo puta bio na udaru vlasti. Na primjer, Franjo Tuđman, koji se od 1972. nije smio pojavljivati u medijima, imao je svoj prvi javni nastup na Radiju 101, prije nego što je službeno odobren politički pluralizam u Hrvatskoj potkraj 1980-ih. Ipak, zbog stalnog kritiziranja njegove politike, upravo je Tuđmanu Stojedinica bila trn u oku (uhu). Nakon problema s produljivanjem koncesije, što je odgovaralao tadašnjoj vlasti, na glavnom se zagrebačkom trgu 21. studenoga 1996. okupilo 120 000 Zagrepčana i protestiralo protiv te odluke. Pod pritiskom Europske komisije i prijetnjom sankcijama, ali i strahom od vala građanskog neposluha koji je tih dana zahvatio gotovo cijeli glavni grad (od običnih građana, studenata, liječnika, vojnih postrojbi, poštanskih ureda…), Radiju 101 vraćena je koncesija.

1555. – U Chemnitzu (Njemačka) je umro prirodoslovac Gregorius Agricola (Georg Bauer; 24. 3. 1494.), utemeljitelj mineralogije,a utor znamenitih djala De re metallica i De natura fossillium.

1695. – U Londonu je umro slavni engleski operni skladatelj Henry Purcell (*1695.); skladao je kantate, ode i pjesme.

1783. – Prvo leteće prijevozno sredstvo koje je čovjek počeo uspješno primjenjivati je balon s vrućim zrakom. Upravo na današnji dan 1783. godine dvojica hrabrih Francuza, Jean-François Pilâtre de Rozier i François Laurent d’Arlandes uzletjeli su u balonu braće Montgolfier i obavili let nad Parizom bez da su bili užetom spojeni za kola na zemlji.

1877. – Veliki izumitelj Thomas Alva Edison tijekom nekoliko desetljeća smislio je mnoge stvari koje su nam sada normalne, no u to su doba bile doista revolucionarne. Tako je na današnji dan 1877. godine objavio izum fonografa, prve mašine za bilježenje zvuka.

1916. – U Beču umro pretposljednji austrougarski car Franjo Josip I. (*18. 8. 1830.), od 2. 1.2. 1848. godine car, od 1867. godine i ugarski kralj; neodlučan, gubi ratove i područja u Italiji, popušta njemačko-autrijskom nacionalizmu te gubi naklonost slavenskih naroda.

1935. – Sovjetski Savez: Partijska vlast počela je veliku propagandnu akciju za popularizaciju udarništva; kao primjer ističu rudara Aleksandra Grigorjeviča Stahanova, koji pet puta premašuje već ionako visoke norme. Po njemu je iracionalno radno natjecanje dobilo ime stahanstvo.

1969. – Internet, pojam koji je vjerojatno najkorišteniji u modernim medijima, slavi na današnji dan jednu važnu obljetnicu. Preteča svega ovoga što nam oduzima vrijeme i daje radost, tugu i informacije, ARPANET, uspostavljen je izravnom vezom dva američka sveučilišta, UCLA i Stanforda. Dogodilo se to daleke 1969. godine.

1995. – Na konferenciji u Daytonu, u državi Ohiju, predsjednici BiH, Hrvatske i Srbije (Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević) američkim posredstvom postigli su dogovor o miru u BiH koji je formaliziran potpisivanjem dokumenta poznatog kao Daytonski sporazum, 14. prosinca 1995. u Parizu.

S potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni