Na današnji dan: Veliki požar u Zagrebu 1645.

Na današnji dan: Veliki požar u Zagrebu 1645.

(Ilustracija: Vatrogasci na Gornjem gradu)

Požar je uništio veći dio grada, Kaptol i Lašku (Vlašku) ulicu, Opatovinu, nekoliko crkava, među njima i sv. Marka i sv. Katarine, a zahvatio je i Gradsku vijećnicu

Dogodilo se na današnji dan, 29. ožujka:

1645. – Veliki požar u Zagrebu: U starom Zagrebu kuće su bile uglavnom drvene, pokrivene slamom, trstikom i šindrom. Unatoč brizi i propisima kako i gdje treba biti smješteno ognjište, ali i ljudima koji su pazili da ne izbije požar, upravo je u noći s 28. na 29. ožujka u Zagrebu buknuo veliki požar. Uništio je veći dio grada, Kaptol i Lašku (Vlašku) ulicu, Opatovinu, nekoliko crkava, među njima i sv. Marka i sv. Katarine, a zahvatio je i Gradsku vijećnicu, ali je zaslugom gradskoga kapetana Dominika Pilota gradski arhiv spašen. Građani se nisu ni pošteno oporavili od tog požara, kad je 1647. novi požar u samo dva sata uništio veći dio grada.

1901. – U mještancu Muo rodio se Andrija Maurović, hrvatski slikar i crtač (Muo u Boki kotorskoj, 29. 3. 1901 – Zagreb, 2. 9. 1981). Studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao ilustrator i karikaturist od 1935. surađivao je u zagrebačkim novinama i časopisima (Koprive, Novosti, Jutarnji list i dr.). Uz Waltera Neugebauera najznačajniji hrvatski crtač stripova; objavio više od 80 različitih stripova. U stripovima je razvio visoku razinu likovnoga govora, smjelo razrađujući kadrove i kompozicije i provodeći osebujnu karakterizaciju glavnih likova.

Poznatiji su mu stripovi Ljubavnica s Marsa (1935., prema romanu Aelita A. N. Tolstoja), Posljednja pustolovina Staroga Mačka i Sablast zelenih močvara. Nakon 1945. objavljivao u Kerempuhu, Ilustriranom Vjesniku, VUS-u, Plavom vjesniku, Horizontu, Modroj lasti i dr. Sedamdesetih godina 20. stoljeća slikao kompozicije apokaliptičkog sadržaja.

1965. – Hrvatski violinist Zlatko Baloković umro je 29. ožujka 1965. godine u Veneciji, samo nekoliko dana pošto je proslavio 70. rođendan. Tijekom svoje pedesetogodišnje koncertne karijere svirao je repertoar od glazbe 18. st. do suvremenih hrvatskih autora. Više na: https://zg-magazin.com.hr/na-danasnji-dan-rodeni-i-g-kovacic-i-j-s-bach/

1798. – Na današnji dan 1798. formirana je jedna od najutjecajnijih i za život najpoželjnijih europskih zemalja, Švicarska.

1951. – SAD: Tijekom protukomunističke hajke na smrt su optuženi supruzi Julius i Ethel Rosenberg pod optužbom da su i prije 1945. godine za Sovjetski Savez špijunirali američku vojnu industriju koja je razvijala atomsko oružje. Unatoč prosvjedima usmrćeni su 19. 6. 1953.

1973. – Godine 1973. posljednji američki vojnik napustio je Vijetnam. Nakon stravičnih krvoprolića završila je jedna tužna stranica ljudske povijesti.

1989. – U Parizu kao novi ulaz u Louvre postavljena velika piramida od čeklika i stakla, što označava prvu fazu obnove Louvrea; futurističku građevinu zamislio je američko-kineski arhitekt Ieoh Ming Pei; dio je velikih projekata čiju je izgradnju pokrenuo predsjednik François Mitterrand nakon izbora 1981., a neke i prije.

2004. Irska: Zakonom je strogo zabranjeno pušiti na radnim mjestima, u popularnim pubovima i restauracijama, što je prvo takvo radikalno ograničenje pušenja u svijetu, Irsku ubrzo slijede mnoge države. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni