Na današnji dan: Umro vojvoda Ivaniš Korvin, započele 19. ljetne OI u Meksiku

Na današnji dan: Umro vojvoda Ivaniš Korvin, započele 19. ljetne OI u Meksiku

Talijanski skladatelj vrhunac popularnosti dostiže operama Rigoletto, Trubadur i Travijata. Za ruskoga cara napisao je operu Moć sudbine, a premijeri u Sankt-Peterburgu 1862. nazočio je i sam car

Dogodilo se na današnji dan, 12. listopada:


Događanja u Hrvatskoj

Ivaniš Korvin (Portet Imre Madácha)

1504. – Hrvatski ban i slavonski nasljedni vojvoda Ivaniš Korvin umro je 12. listopada 1504. u Krapini u 31. godini života od groznice dobivene u bitki s Osmanlijama. Vrijeme bana Ivaniša Korvina za Hrvatsku je bilo paradoksalno: na političkom planu to je bilo doba ratova, a na intelektualnom doba procvata. Njegov otac, hrvatsko-ugarski kralj Matijaš, na dvoru je okupljao najveće humaniste svoga vremena iz cijeloga kraljevstva te je ostavio golemo književno bogatstvo.

Nakon njegove smrti očekivalo se da će vlast preuzeti njegov izvanbračni sin Ivaniš, no on to nije želio. Zadovoljio se time da bude slavonski vojvoda i hrvatski ban, dobivši i druge titule. Sve svoje bogatstvo namijenio je obrani tadašnjih »ostataka« Hrvatske. Bansku čast, koje se triput odricao, prihvatio je tek kada je trebalo braniti Hrvatsku. Umro je mlad, nakon osmanskoga zarobljavanja.

1995. – Završena operacija Južni potez: Tijekom operacije Južni potez, koja je počela 8. listopada 1995., oslobođeno je područje površine 800 četvornih kilometara, uključujući Podrašničko polje, hidroelektranu Bočac i dijelove planine Manjače. Crta obrane postavljena je na planini Manjači, 23 kilometra od Banje Luke, što je bilo u dosegu hrvatskoga dalekometnog topništva.

Osvajanje HE Bočac imalo je dalekosežan psihološki utjecaj na eventualno daljnje napredovanje HV-a, HVO-a i Armije BiH prema Banjoj Luci, jer je ta hidroelektrana opskrbljivala Banja Luku strujom. Akcija Južni potez prekinuta je na zahtjev međunarodne zajednice u trenutku kad su se hrvatske snage nalazile samo 23 kilometara od Banje Luke.

2007. Vraćeni lipicanci iz Srbije: Hrvatskoj je iz Srbije nakon niza pregovora 12. listopada 2007. vraćeno 45 konja lipicanske pasmine, od koji osam izvornih konja, a ostali su potomci 88 konja odvedenih 1991. godine iz Lipika. Stručnjaci su istaknuli kako je bilo važno da je sačuvana jezgra ergele Lipik zbog iznimno vrijednog i genski kvalitetnog materijal, kao i matične knjige konja. Lipicanac je inače pripadnik svjetski poznate pasmine konja, uzgojene u Sloveniji, a nastala je 1850. godine u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji. U Hrvatskoj se lipicanci počinju uzgajati 1806. u Đakovu. Zanimljivo je da ždrijebe na svijet dolazi posve crno te s vremenom postaje bijeli konj, no ponekad ostane i crn.


Događanja u svijetu

1576. – U Regensburgu umro njemački car Maksimilijan II. (rođen 31. 7. 1527.), također češki i ugarski kralj, katolik, sklon protestantima. Naslijedio ga je Rudolf II. koji je tolerantan prema reformaciji, podupire znanost i umjetnost.

1914. FRANCUSKA: Nakon stabilizacije bojišta na Marni obje suprotstavljene strane pokušavaju doći do mora i opkoliti jedna drugu; u bitki kod Ypresa (traje do 22. 10.) Britanci imaju oko 50 000 mrtvih vojnika.

1924. FRANCUSKA: Umro pisac, esejist i književni kritičar Anatole France (rođen 16. 4. 1844.), po uvjerenju skeptik i socijalist iako sumnja da su ljudi sposobni osloboditi se loših navika i pogrešaka. Piše prodornom kritičnošću i ironijom (Pobuna anđela, Otok pingvina, Bogovi su žedni).

1968. – U Ciudad de Méxicu počinju 19. ljetne olimpijske igre; traju do 27. 10.; najuspješniji je SAD, a ističu se Bob Beamon (skočio u dalj povijesnih 8,90 m) te skakač uvis Dick Fosbury, koji je novom tehnikom leđima prema dolje osvojio zlatnu medalju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni