Na današnji dan umro nenadmašni kralj  rock’ n’ rolla

Na današnji dan umro nenadmašni kralj rock’ n’ rolla

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana. Njegov je grob svake godine mjesto masovnog okupljanja njegovih obožavatelja

Na današnji dan 1977. godine u Mempisu, u državi Tennesseju, umro je najveći američki, vjerojatno i svjetski rock izvođač, glazbena zvijezda Elvis Prsley (rođ. 08. 01. 1935.), jož za života legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla.

Elvis sa 18 godina napušta školu i počinje raditi kao portir u kinu, zatim i kao vozač kamiona.  Njegov glazbeni uzlet započinje sredinom 1950-ih hitovima  „That s All Right Mama“ i „Heartbreak Hotel“. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, a prvu ploču snimio je 1954. godine. Svoj album prvijenac „Elvis Presley“ izdaje 1956. godine, a iste godine počinje i njegova glumačka karijera, nastupom u filmu „Voli me nježno“.

Ipak, glazba mu je uvijek bila u prvom planu, pa su tako i naslovne pjesme iz njegovih filmova redovito postajale hit što je Presleya u razdoblju od 1957. do 1966. držalo na listi deset najunosnijih američkih glumaca.

Glazbeno najuspješnije mu je razdoblje bilo od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče, koje su još za njegova života prodane u oko 600 milijuna primjeraka. Do kraja života objavio je više od 40 albuma, od kojih je posljednji „Moody Blue“ i odigrao više filmskih uloga.

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U travnju 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. kolovoza 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju. Elvisova smrt potresla je milijune obožavatelja koji su se odmah sjatili u Graceland da glazbenom velikanu odaju posljednju počast.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana. Njegov je grob svake godine mjesto masovnog okupljanja njegovih obožavatelja. (zg-magazin)

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni