Na današnji dan: Umro A. Starčević, NATO u prvoj akciji u BiH srušio četiri Jastreba

Na današnji dan: Umro A. Starčević, NATO u prvoj akciji u BiH srušio četiri Jastreba

(Zrakoplovi tipa Soko j-21 Jastreb u Muzeju zrakoplovstva u Beogradu)

Poginuli su Ranko Vukimirović, Goran Zarić (kojem se zbog katapultiranja na maloj visini padobran nije napuhao) i Zvjezdan Pešić, koji se zabio u zemlju nakon što mu je raketa otkinula horizontalac

Dogodilo se na današnji dan, 28. veljače:

1896. – Političar, publicist i književnik te, kako se često naziva, »otac domovine« Ante Starčevič umro je 28. veljače. 1896. u Zagrebu u 73. godini života. Osim političkim aktivnostima, Ante Starčević bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijuom, pisanjem pisama, drama i političkih satira. Više na: https://zg-magazin.com.hr/na-danasnji-dan-roden-ante-starcevic/

1912. – Prvi broj dnevnih novina Jutarnji list izašao je 28. veljače 1912. i izlazi do travnja 1941. u Zagrebu. Prvi urednik bio je Viktor Prosenik. Jutarnji list ponovno počinje izlaziti 1998. kao treći nacionalni političko-informativni dnevnik, a s njime se radikalno mijenja slika na novinskom tržištu te počinje nemilosrdna borba za politički utjecaj i položaj na tržištu, koji traje i danas.

1938. – Dirigent i skladatelj Nikola Faller (Ivanec, 22. 4. 1862. – Zagreb, 28. 2. 1938.) umro je na današnji dan u Zagrebu u 76. godini života. Počeo je nastupati već na školskim koncertima i glumačkim priredbama. Isprva je glazbu učio u Varaždinu i Zagrebu, potom se usavršavao na privatnim studijima u Beču, Parizu i Londonu. Djelovao pretežito u Zagrebu kao nastavnik glasovira, dirigent u Operi HNK, zborovođa i nastavnik glazbe, ali i u Splitu (1889.–1891.) i Osijeku (1910.–1912. intendant u HNK-u). Od 1924. do 1938. predsjednik je Hrvatskoga pjevačkog saveza. Osobite zasluge stekao kao ravnatelj Opere HNK u Zagrebu zbog poticanja domaćega glazbeno-kazališnog stvaralaštva, uvođenja baleta, sređivanja dokumentacije i proširenja repertoara (prve izvedbe u Hrvatskoj djela R. Wagnera, G. Bizeta, P. I. Čajkovskoga, P. Mascagnija, R. Leoncavalla i dr.). Za života objavio autobiografske napise (Neka govore činjenice: tok mojega života, 1934., Moja autobiografija, 1937). Dirigirao je više od 1900 puta, kao i praizvedbom opere Porin Vatroslava Lisinskog. Izveo je više od 250 različitih djela te je autor 40 skladbi.

1989.Prvi sastanak HDZ-a u Društvu hrvatskih književnika: U prostorijama DHK u Zagrebu 28. veljače 1989. prihvaćen je »Prednacrt programskih osnova Hrvatske demokratske zajednice«, te sazvana Osnivačka skupština HDZ-a. Taj skup hrvatskih intelektualaca i pisaca označio je konačan prekid duge hrvatske šutnje, višestranačke izbore i navijestio izlazak iz jugoslavenske države.

1919. – U Londonu umro američki pisac Henry James (rođ. 15. 4. 1843.), majstor detaljnih opisa okolnosti i analiza društvenog stanja, autor romana (amerikanac, Portret dame, Daisy Miller), drama i kritičkih eseja (Umjetnost romana).

1784.John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa iskusi osobno, predstavljajući spasenje kao isključivo Božju volju na koju čovjek ne može utjecati.

1849. – Uspostavljena je redovna parobrodska linija između istočne i zapadne obale SAD, ulaskom broda SS California u luku San Franciska, točno 4 mjeseca i 22 dana nakon što je krenuo iz New Yorka. Pet godina kasnije osnovana je Republikanska stranka u mjestu Ripon, savezna država Wisconsin.

1922. Egipat je jednostranim proglašenjem Velike Britanije postao neovisna država premda je Britanija nastavila nadzirati strateški važan Sueski kanal i državnu obranu.

1940.Prvi TV prijenos jednog od televizijski najpopularnijih sportova, košarke, održan je upravo na današnji dan 1940. godine. U Madison Square Gardenu susreli su se Fordham University i University of Pittsburgh koji je pobijedio 57 – 37, a prijenos je napravila kompanija NBC. Četrnaest godina kasnije u SAD je predstavljen njihov sadašnji format slike, NTSC.

1986. – U središtu Stockholma ustrijeljen popularni socijaldemokratski premijer Olof Palme (rođ. 30. 1. 1927.).; vladu je vodio od 1969. do 1976.

1994.Bosna i Hercegovina: Nakon ulitimatuma bosanski Srbima NATO prvi put nakon osnutka 1949. godine aktivno ušao u borbu. Dva američka zrakoplova su u operaciji »Deny Flight« srušila četiri srpska vojna zrakoplova tipa Jastreb koja su letjela zabranjenim područjem. Nakon što je vojska Republike Srpske krenula borbeno djelovati oko Zenice po snagama Armije BiH sa šest zrakoplova J-21 Jastreb i dva zrakoplova J-22 Orao, NATO je poslao dva lovca F-16 da ih obore. Pored četiri srušena Jastreba, jedan je i teže oštećen. Njegov pilot Zlatko Crnalić, uspio je doći do Udbine i sletjeti, iako mu se u prilazu ugasio motor. Zahvaljujući katapultirajućim sjedalima preživjela su još dvojica pilota RS, Studen Uroš i Zlatko Mikerević, pri čemu jedan iskače iz pogođenog, a jedan iz potpuno ispravnog aviona kod Banja Luke. Poginuli su Ranko Vukimirović, Goran Zarić (kojem se zbog katapultiranja na maloj visini padobran nije napuhao) i Zvjezdan Pešić, koji se zabio u zemlju nakon što mu je raketa otkinula horizontalac. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni