Na današnji dan ubijen ratni snimatelj Gordan Lederer

Na današnji dan ubijen ratni snimatelj Gordan Lederer

Za vrijeme rata odabirao je opasna područja želeći tako svijetu pokazati istinu o agresiji koja se događa u Hrvatskoj

Na današnji dan, 10. kolovoza 1991,  ustrijeljen je filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila i novinara ubijenih u Domovinskom ratu. Pogođen snajperskim metkom poginuo je snimajući hrvatske borce u akciji na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice tijekom srpskih napada na Pounje.

Gordan Lederer rodio se u Zagrebu 21. travnja 1958. godine, te se istaknuo kao originalni filmski radnik i snimatelj. Diplomirao je na studiju filmskog i tv-snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kao televizijski snimatelj radio je u raznim ambijentima, od dočeka Nove 1990. godine na Trgu bana Jelačića, preko nogometnih stadiona do redakcija emisija iz kulture. Za vrijeme rata odabirao je opasna područja želeći tako svijetu pokazati istinu o agresiji koja se događa u Hrvatskoj.

Njegovo ubojstvo snajperom nije bilo slučajno jer je u skupini s vojnicima koji su mu pokazali bojište gađan samo on. Informativni program RTS-a sljedećeg je dana objavio intervju sa snajperistom koji je pucao, a ubojica  je prepoznat kao Milan Zorić iz Siska, koji je za vrijeme ročne vojne službe bio uvježban za snajperista. Protiv njega su podignute dvije optužnice, no do današnjeg dana nije kažnjen za počinjeno djelo.

Pošto zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice, Lederer je iskrvario na putu do Zagreba u vozilu Hitne pomoći.

Grad Hrvatska Kostajnica je na mjestu gdje je Gordan Lederer pogođen postavila spomenik izrađen po nacrtu njegovog oca, Prvislava Lederera. Do spomenika vodi ulica Gordana Lederera (uz kanal Mitnicu).

Gordanov najpoznatiji ratni filmski uradak je kratki film „Banijska ratna praskozorja“ gdje prikazuje mlade hrvatske gardiste iz 1. brigade u izviđanju Pounja. Mir prekrasne prirode doline rijeke Une, mladost i život koji je pred mladićima iz filma narušava tragedija rata i uništenje koje taj rat donosi. (zg-m)