Na današnji dan ubijen Mahatma Gandhi

Na današnji dan ubijen Mahatma Gandhi

(Naslovna slika: Mahatma Gandhi, India.com)

Tvorac moderne Indije i središnja osoba za njezinu neovisnost od Velike Britanije Mahatma (u prijevodu velika duša) Gandhi ubijen je u 17 sati i 17 minuta 30. siječnja 1948. godine u New Delhiju u 79. godini života. Gandhi je sa svojim pranećacima išao na molitveni sastanak kad je Nathuram Godse iz neposredne blizine (s udaljenosti od svega 20-ak centimetara) iz pištolja ispalio tri hica u Gandhija.

Njegov ubojica bio je povezan s ekstremističkom strankom Hindū Mahāsabhā koja je Ghandija smatrala popustljivim prema Pakistanu i odgovrnim za ubitak dijela teritorija za koji su smatrali da pripada Indiji. Nathuram Goodse je zbog atentata na Gandhija osuđen na smrt i obješen 1949. godine, usprkos protivljenju Gandhijevih sinova.

Ubojstvo Gandhija izazvalo je šok i žaljenje u Indiji. Nakon njegova ubojstva eskaliralio je međureligijsko nasilje. Pozivalo se na osvetu pa čak i na invaziju Pakistana.

Dva najmoćnija čovjeka indijske politike, Džavaharlal Nehru i Vaibhav Patel, složili su se da je najvažnije smiriti narod i spriječiti histeriju. Pozvali su Indijce da masovno odaju počast Gandhiju i njegovom idealu nenasilja, a vrijeme žalovanja iskoristili su za konsolidaciju vlasti mlade indijske države. Vlada je jasno dala do znanja da među krivcima za Gandhijevu smrt nema muslimana što je bilo važno kako bi se izbjegli međureligijski sukobi. Vlada je stanje u zemlji iskoristila i za oštar obračun s ekstremističkim organizacijama. Uhićeno je oko dvjesto tisuća ljudi.

Ubojstvo Gandhija učvrstilo je na vlasti Kongresnu stranku, a jasno je naznačilo nužnost suzbijanja stranaka snažno inspiriranih vjerom za vrijeme prijelaznog razdoblja prema punoj neovisnosti Indije.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni