Drama u Dallasu

Drama u Dallasu

Na današnji dan ubijen J. F. Kennedy / Vijest je  potresla doista cijeli svijet. Već nakon 99 minuta od objave njegove smrti za 36. predsjednika Sjedinjenih Država prisegnuo je dotadašnji potpredsjednik Lyndon B. Johnson (s kojim su, po nekim teorijama, bili povezani atentatori)

Dogodilo se na današnji dan, 22. studenoga:

1963. – Pucnji što su 22. studenoga 1963. odjeknuli u Dallasu, glavnom gradu države Texas, uzdrmali su Sjedinjene Države. Vijest je potresla doista cijeli svijet:  Ubijen je  američki predsjednik, demokrat John Fitzgerald Kennedy. Već nakon 99 minuta od objave njegove smrti za 36. predsjednika Sjedinjenih Država prisegnuo je dotadašnji potpredsjednik Lyndon Baines Johnson (s kojim su, po nekim teorijama, bili povezani atentatori, ali to nikada nije službeno potvrđeno).

Tog kobnog dana predsjednik Kennedy je sa suprugom i pratnjom nešto prije 12 sati posebnim zrakoplovom doputovao u Dallas. Krenuo je otvorenim automobilom prema središtu grada, a mnoštvo naroda srdačno ga je pozdravilo. Četrdesetak minuta kasnije kolona automobila napustila je poslovni dio Dallasa i kretala nizbrdicom prema jednom podvožnjaku. U tom trenutku, točno u 12 sati i 30 minuta, odjeknuli su pucnji. Svjedoci su kasnije tvrdili da su čuli tri eksplozije. Dva zrna pogodila su predsjednika Kennedyja u glavu i vrat, a treće je ranilo guvernera države Texas Connallyja. Kolona vozila na trenutak je usporila, a zatim velikom brzinom krenula prema bolnici.

Promatrači, užasnuti prizorom, bojeći se i nastavka pucnjave, polijegali su u travu. Policajci s oružjem u rukama pojurili su prema željezničkom nasipu misleći da se tamo krije atentator. U međuvremenu, u bolnici je liječnička ekipa, pozvana radiovezom, već čekala ranjenike. Za Kennedyja spasa više nije bilo. Tridesetak minuta nakon atentata predsjednik je podlegao ranama. Za to vrijeme ulicama Dallasa počela je velika potjera. Četrdeset pet minuta nakon atentata uhićen je i optužen za zločin Lee Harvey Oswald. Nije prošlo ni 48 sati i on je bio ubijen. Tajna ubojstva predsjednika Kennedyja ostala je nerazjašnjena.

SAD je izgubio svog 35. predsjednika, najmlađeg u povijesti nacije, a svijet je ostao bez jednog od istaknutih državnika. Kennedy je bio prvi američki predsjednik nakon 2. svjetskog rata koji je postigao konkretne rezultate u pronalaženju načina zajedničkog življenja dvaju društvenih sustava i dviju supersila. JFK je budio nadu svojim govorom o novim granicama, odnosno ciljevima u gospodarskoj i socijalnoj politici te se odlučno borio protiv siromaštva. U vanjskoj politici zauzimao se za popuštanje Hladnog rata i blokovske napetosti. Kao mrlje u karijeri izdvajaju se njegova ulogu u Kubanskoj krizi i miješanje u Vijetnamski rat.

1497. – Pomorci pod vodstvom Vasca da Game prvi su put oplovili Rt dobre nade; otvoren je morski put prema Indiji.

1902. – U Essenu je umro poduzetnik Friedrich Alfred Krupp (rođ. 12. veljače 1854. u Essenu). Njegov je koncern zapošljavao čak 43 tisuće radnika i ostvarivao 100 milijuna tadašnjih maraka prometa. Na početku 20. stoljeća bila je to najveća tvornica u Europi.  Kad je umro koncern je pretvoren u dioničko društvo.

Krupp je volio provoditi slobodno vrijeme na talijanskom otoku Capriju, gdje je ostajao po nekoliko mjeseci svake godine. Boravio je u hotelu Quisisana i imao dvije jahte, na kojima se bavio oceanografijom. No, 15. studenoga 1902. socijaldemokratski magazin Vorwärts izašao je s informacijom da je F. A. Krupp homoseksualac koji je u Italiji imao niz veza s lokalnim dječacima i muškarcima. Tjedan dana kasnije, 22. studenoga 1902, Krupp je nakon uništenog osobnog ugleda počinio samoubojstvo. U govoru na njegovom pogrebu, njegov prijatelj car Wilhelm II napao je socijaldemokratske političare, inzistirajući na tome da su lagali o Kruppovoj seksualnoj orijentaciji.

1916. – U Glen Ellenu, u Kaliforniji, samoubojstvo je počinio književnik Jack London (rođ. 12. siječnja 1876.). Bio je mornar i tragač za zlatom, ratni dopisnik i pisac djelomično autobiografskih romana: Bijeli očnjak, Dolina mjeseca, Zov divljine, Kralj alkohola, Martin Eden, Morski vuk.

1942.Crvena armija je pred Staljingradom, koji je bio cilj njemačkog prodora, opkolila 6. armiju s 270 tisuća vojnika pod vodstvom generala Friedricha Paulusa. Hitler je sljedeći dan zabranio poduzimanje mjera prema slobodnoj volji i obećao zračnu potporu.

1963. – U Hollywoodu umro Aldous Huxley, britanski pisac, esejist i kritičar (rođ. 26. srpnja 1894.), autor djela Kontrapunkt, Vrli novi svijet, Genij i boginja.

2005. – Predsjednica Kršćansko-demokratske unije Angela Merkel postala je prva kancelarka u njemačkoj povijesti na čelu koalicijske vlade sa socijaldemokratima (također prvi put u povijesti). Obje su stranke na izborima bile potpuno izjednačene.

Pripremio: B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni