Na današnji dan: U Zagrebu u promet pušten električni tramvaj

Na današnji dan: U Zagrebu u promet pušten električni tramvaj

Konjski se tramvaj zadržao još godinu dana, do potpunog dovršenja mreže električnog tramvaja

Dogodilo se na današnji da, 18. kolovoza:

1910.Prvi električni tramvaj u Zagrebu: Urbanizacijom grada i stalnim povećanje stanovništva potkraj 19. stoljeća, točnije 1891., počela je gradnja tramvajske pruge u Zagrebu, a prvi konjski tramvaji pušteni su u promet u rujnu iste godine. Kako konjski tramvaj više nije udovoljavao potrebama Zagrepčana, odlučeno je da se na istim trasama sagrade nove pruge sa širim kolosijekom.

Promet na prvoj pruzi električnog tramvaja svečano je otvoren 18. kolovoza 1910., a konjski se tramvaj zadržao još godinu dana, do potpunog dovršenja mreže električnog tramvaja. Tada je premješten u Veliku Goricu, gdje je ostao do 1937. godine. Do 1923. zagrebački su tramvaji bili žute boje, a tada su dobili svoju prepoznatljivu plavu boju grada Zagreba.

1559. – Umro papa Pavao VI., koji prije smrti izdaje Index Librorum Prohibitorum (Popis zabranjenih knjiga); naslijedio ga je Pio IV., koji 4. 12. 1563. godine, nakon 18 godina, zaključuje Tridentski koncil.

1850. – U Parizu umro romanopisac Honoré de Balsac (rođen 20. 5. 1799.), autor velikog djela Ljudska komedija sa 24 romana i nekoliko novela (1829. – 1854.), majstor značenja i uspona francuske buržoazije, pohlepni kapitalizam ubraja u društvenu bolest i žali za sutonom nekadašnjih vrijednosti.

Mein Kampfjee danas dostupan i u elektroničkom obliku

1925. – Nakon neuspjelog puča protiv Hindenburga, Adolf Hitler završio je u zatvoru i, nemajući pametnija posla, svoje je bolesne ideje diktirao u pero svom pobočniku Rudolfu Hessu. Od toga je nastala knjiga Mein Kampf (Moja borba), čije je prvo izdanje ugledalo svjetlo dana na današnji dan 1925. godine.

1938. – U nacističkom logoru Mauthausenu smještaju prvih 3000 logoraša iz logora Dachaua.

1955. – U kalifornijskom Annaheimu službeno otvoreni prvi Disneyev zabavni park. I dalje ga se kolokvijalno naziva Disneyland, i jedini je od zabavnih parkova te kompanije kojeg je osobno dizajnirao čarobnjak animacije Walt Disney.

1968. – Najveća svjetska tvrtka za proizvodnju čipova za računala, Intel, osnovana je na današnji dan sada daleke 1968. godine u kalifornijskoj Santa Clari. Nakon početnih poteškoća i komplikacija, Intel je procvao kada je počeo proizvoditi procesore za x86 računala pokretana operativnim sustavom Microsoft DOS, a dolaskom Windowsa Intel je uspio pomesti konkurenciju u segmentu procesora.

1960. – Farmaceutska tvornica Searle & Co. na tržište pušta enovid, prvu uspješnu kontracepcijsku tabletu (tzv. antibebi-pilula). (zg-mgazain)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni