Na današnji dan u Zagrebu prikazan prvi hrvatski igrani film

Na današnji dan u Zagrebu prikazan prvi hrvatski igrani film

(Foto: Youtube / snimka zaslona)

U tijeku Prvoga svjetskoga rata u Zagrebu je prikazan prvi hrvatski igrani (nijemi) film Brcko u Zagrebu (https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_kinematografija).

Film je prikazan 28. kolovoza 1917. u kinu »Metropol« (poslije kino »Zagreb«).

Ante Masovčić studirao je u Parizu gdje je 1912. i pozirao za čuvenu sliku Miroslava Kraljevića Bonvivant.

Radi se o kratkometražnoj komediji trajanja oko 30 minuta, o provincijalcu Brcku koji dolazi u grad Zagreb da bi se zabavio. Film je snimljen u produkciji Croatia filma, prvog hrvatskog filmskog poduzeća. Vlasnici poduzeća bili su Hamilkar Bošković i Julio Bergmann. Redatelj filma bio je Sinjanin Ante Masovčić (pseudonimi Arsen Maas i Arsen Mazoff). U filmu su glumili: Irma Polak, Tonka Savić, Stjepan Bojničić i Arnošt Grund.

Po povratku iz Pariza radio je kao tajnik u zagrebačkom HNK-u. Na tom mjestu povezao se sa zagrebačkim kazališnim i glumačkim krugovima, iz čega je i proistekao njegov rad na prvom hrvatskom igranom filmu u ulozi redatelja.

Film nije sačuvan, no kao svjedočanstvo njegova postojanja ostale su sačuvane fotografije prizora i glumaca iz filma, novinski tekstovi o snimanju filma te najave projekcije filma iz tog vremena. Fotografije filma čuvaju se u Hrvatskoj kinoteci, dok se novinski tekstovi iz 1917. godine čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni