Na današnji dan u Zagrebu otkriven spomenik banu Jelačiću

Na današnji dan u Zagrebu otkriven spomenik banu Jelačiću

(Svečanost postavljanja spomenika banu Jelačiću zabilježena je na fotografiji Franje Pommera. Ova se fotografija smatra prvom reportažnom fotografijom u Hrvatskoj / Izvor: Wikipedija)


Na današnji dan 1866. godine na središnjem trgu i Zagrebu otkriven je spomenik banu Josipu Jelačiću.

Spomenik banu Jelačiću podignut je samo sedam godina nakon njegove smrti, na trgu koji je još za njegova života zagrebačko Gradsko poglavarstvo nazvao njegovim imenom. Veličanstvena statua, prvi zagrebački spomenik u bronci rad je glasovitoga bečkoga kipara Antona Dominika Fernkorna, a otkrivena je 16. prosinca 1866.

Ni Beč ni Pešta nisu dobrohotno gledali na podizanje spomenika banu Jelačiću jer su u to doba pojačali mađarski pregovori s Habsburzima o preustrojstvu monarhije.

Na glavnom trgu u Zagrebu spomenik je ostao 80 godina, do noći 25. na 26. srpnja 1947., kada ga je srušio komunistički režim. Potom ga je 43 godine čuvao u dijelovima u zagrebačkoj Gliptoteci ravnatelj Antun Bauer, a ponovno je na Trg vraćen nakon demokratskih promjena 1990. godine, na Jelačićev rođendan.

Spomenik je danas okrenut prema jugu. Kada je prvotno postavljen na Trg, gledao je prema sjeveru, na centar grada, Markov trg. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni