Na današnji dan: U Selskoj počelo podizanje Zida boli

Na današnji dan: U Selskoj počelo podizanje Zida boli

(Foto: www.hrvatski-fokus.hr)

Zid je prvotno bio sagrađen ispred UNPROFOR-ova sjedišta u zagrebačkoj Selskoj cesti. Poslije je prenesen na Mirogoj

Dogodilo se na današnji dan:

1501. – Hrvatski renesansni pjesnik Džore Držić rodio se 1461. u Dubrovniku, u kojem je i umro na današnji dan, 26 rujna 1501. godine. Bio je stric slavnoga pjesnika Marina Držića. Iako je studirao pravo, zaredio se te je radio kao rektor u crkvi Svih svetih u Dubrovniku i kancelar dubrovačkoga kaptola. Kao pjesnik bio je pod utjecajem trubadurske poezije i narodne lirike.

1993.Zid boli nastao je spontano 26. rujna 1993. u spomen na 13 500 poginulih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Prvotno je bio sagrađen ispred UNPROFOR-ova sjedišta u zagrebačkoj Selskoj cesti. Zid je prenesen 24. lipnja 2005. godine na Mirogoj, gdje je Dušan Džamonja napravio spomen-park sa spomenikom Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na kojem su uklesana imena poginulih i u koji su ugrađene i cigle iz Zida boli iz Selske.

1617. – U Madridu je nakon Austrijsko-mletačkog rata (1615. – 1617. godine) sklopljen mir. Habsburški nadvojvoda i budući car Ferdinand obvezao se da će iz Senja protjerati uskoke, koji na Jadranu napadaju mletačke brodove. Uskoci su naseljeni u okolici Otočca i na Žumberku (gdje njihovi potomci žive još i danas), a Venecija vraća osvojena područja.

E. Degas: “Toaleta” (žena češlja kosua) – pastela na papiru

1917. – U Parizu umro slikar, kipar i grafičar Edgar Degas (rođen 19. 6. 1834. kao Hilaire-Germain-Edgar De Gas), jedan od vodećih majstora impresionizma, odan ujetničkoj tradiciji i interijerima, posvećuje se realističkim motivima (Autoportret, Primabalerina, Toaleta).

1945. – U New Yorku umro mađarski skladatelj, pijanist i etnomuzikolog Béla Bartok (rođen 25. 4. 1881.), za mnoge jedan od utemeljitelja moderne glazbe. Od 1940. godina živi u SAD-u; mađarske nareodne pjesme udružuje s visokom suvremenom kompozicijom, piše orkestralna djela (Lajos Kossuth, Plesna suita, Rapsodija za klavir i orkestar), koncerte komorne i klavirske skladbe, gudačka kvartete, sonate i opere (Dvorac Modrobradog).

Richard Nixon

1960. – Chicago je bio poprište prve televizijske debate predsjedničkih kandidata u živom prijenosu. Na današnji dan 1960. godine sučelili su se Richard Nixon i John F. Kennedy, a na kraju predsjedničke utrke pobijedio je mlađi, famozni JFK. Ipak, Nixon je došao na svoje dva mandata kasnije, postavši predsjednik koji je završio rat u Vijetnamu, dok je JFK svojim odlukama doprinio njegovoj eskalaciji.

2008. – U Westportu, u državi Connecticutu umro slavni filmski glumac Paul Newman (rođen 26. 1. 1925.). Glumio je u više od 80 filmova, deset je puta bio nominiran za Oscara. Za film Boja novca 2003. godine dobio je Oscara. U njegovu glumačkom opusu zasigurno se ističu film Mačka na vrućem limenom krovu (1958.) u kojem je glumio s Elizabeth Taylor, a koji mu je na filmskom festivalu u Cannesu donio nagradu za najbolju mušku ulogu. Njegov sin Scott u studenom 1978. godine umro je od prekomjerne doze droge; u sjećanje na sina Newman osniva Scott Center za sprečavanje ovisnosti o drogama. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni