Na današnji dan: Tesla postaje mjerna jedinica, umro O. Welles

Na današnji dan: Tesla postaje mjerna jedinica, umro O. Welles

Jedinica Tesla predstavlja vrijednost ukupnog magnetskog toka podijeljenu s površinom kroz koju magnetski tok prolazi / Welles, rođen u gradu Kenosha u američkoj državi Wisconsin bio je čudo od djeteta. Već je sa sedam godina govorio cijele odlomke Shakespearea, s 11 je putovao sâm pješice po Europi, a s 12 je počeo glumačku karijeru

Dogodilo se na današnji dan, 10. listopada:

1887. – U Zagrebu rođen hrvatski kazališni i filmski glumac i prvi stogodišnjak u kazališnoj povijesti Hrvatske, Zvonimir Rogoz (umro 6. veljače 1988. u Zagrebu). Njegova rodna kuća bila je u staroj Vlaškoj ulici, a odrastao je u novom roditeljskom domu na Potoku, današnjoj Tkalčićevoj 84.

Rogozovo je djetinjstvo bilo teško. Roditelji su ga dali u limarski obrt. Osposobivši se u Zagrebu, otišao je na rad u Podravinu. Prvi glumački nastup imao je 1904. u Đurđevcu, a zatim je otišao na glumački studij u Beč gdje je proveo cijelu godinu 1907. Vrativši se u Zagreb zaposlio se u kobasičarskoj struci, usavršavajući glumu kod kazališnog pedagoga Đure Prejca. U međuvremenu je okupio putujuću glumačku družinu s kojom je nastupao u Varaždinu, a zatim je pristupio ispitu za člana Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Prije izbijanja Prvoga svjetskog rata otišao je u Varaždin, a zatim 1922. u Ljubljanu gdje je postao i redatelj. Osobito je zapažen u naslovnoj ulozi u Hamletu s kojim Slovenski ansambl gostuje u Pragu 1929. Prihvatio je ponuđeni angažman i tamo će ostati dvadeset i jednu godinu.

U Pragu je Rogoz doživio pravi preporod. Svakodnevno je igrao u kazalištu, a zapazili su ga i filmski stvaraoci tako da je započeo filmsku karijeru. Život teče dalje, Ekstaza, General Štefanik samo su neki od naslova 50 filmova u kojima je igrao i to uz ostale, sa znamenitim glumicama Itom Rinom i Hedy Lamarr. Ekstaza mu donosi svjetsku slavu. Godine 1950. vratio se Rogoz u Hrvatsku i počeo svoju drugu kazališnu, filmsku i televizijsku karijeru. Igrao je, snimao i režirao gotovo do smrti. Objavio je knjigu uspomena Mojih prvih 100 godina, a o njemu je snimljen i dokumentarni film Zdrav Rogoz u zdravom tijelu.

Spomenik sedmorici sekretara SKOJ-a (Janko Mišić, Mijo Oreški, Pajo Marganović, Josip Kolumbo, Pero Popović Aga, Zlatko Šnajder i Josip Debeljak).

1919. – Osnovan Savez komunističke omladine Jugoslavije – SKOJ, kao organizacija mladih Komunističke partije Jugoslavije. SKOJ je bio revolucionarna politička organizacija, a osnovan je na konferenciji u Zagrebu na kojoj je sudjelovalo pedesetak izaslanika komunističkih organizacija mladih iz Kraljevstva SHS. Izabran je i privremeni Središnji odbor sa sjedištem u Zagrebu, a uređen je poput sovjetske boljševičke omladinske organizacije Komsomola. Svi mladi koji su željeli postati članovi KPJ u početku su trebali biti uključeni u SKOJ.

1960. – U čast stogodišnjice rođenja genijalnog hrvatskog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle na općoj konferenciji Međunarodnog odbora za mjerne jedinice uvedena je međunarodna jedinica za označavanje jakosti magnetskog polja – Tesla (T). Ova jedinica predstavlja vrijednost ukupnog magnetskog toka podijeljenu s površinom kroz koju magnetski tok prolazi.

1961. – U Sovjetskom savezu završena elektrifikacija oko 5500 kilometara duge transsibirske željeznice, koja je bila izgrađena početkom 1905. godine.

1985. – U Hollywoodu umro filmski stvaralac Orson Welles (rođen 6. svibnja 1915.). Welles, rođen u gradu Kenosha u američkoj državi Wisconsin bio je čudo od djeteta. Već je sa sedam godina čitao i govorio cijele odlomke Shakespearea, s 11 je putovao sâm pješice po Europi, a s 12 je počeo glumačku karijeru. Režirao je Macbetha, u kojem su igrali samo crnci, a nakon toga Julija Cezara, u kojem su glumci, pak, igrali u fašističkim odorama. Ratom svjetova, emisijom o invaziji Marsovaca emitiranoj na radiju prodrmao je cijelu Ameriku tako da je velik dio stanovnika počeo bježati iz naselja. Godine 1939. Welles je prihvatio ponudu kompanije R.K.O. da svake godine snimi jedan film, gdje će biti, prema ugovoru, producent, redatelj, scenarist ili glumac, prema želji, a može biti i sve zajedno.

Orson Welles kao Harry Lime

Nakon jednogodišnjih priprema, otkako je došao u Hollywood neprijateljski dočekan kao drzovit uljez, počeo je snimati svoj projekt Građanin Kane. Snimanje je dovršio za petnaest tjedana. Ali, tada počinju tegobe: magnat američkog tiska William Randolph Hearst optužio je Wellesa i kompaniju da iznose pojedinosti iz njegova život na uvredljiv način. Borba je trajala sedam mjeseci, no film je ipak prikazan uz ovacije filmskog svijeta i kritičara. Welles se u dramaturgiji služio iznimno krupnim planovima, a povrh svega dubinskom lećom specijalnog objektiva, čega je posljedica bila i drukčija montaža.

Razbio je okvire tradicije i u mizansceni, tonu, kadriranju. Imao je snagu u analiziranju društvenih pojava, ali i odviše skup i odviše spor u dovršavanju filma, pa nije mogao opstati u filmu kao industriji. Stvorio je još Damu iz Šangaja s Ritom Hayworth, šekspirijanske filmove Othello, Macbeth i Falstaff, Mistera Arkadina, po mnogočemu zanimljivog Trećeg čovjeka. U nekih pedeset filmova drugih autora Orson Welles igrao je kao glumac skupljajući sredstva za vlastita ostvarenja. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni